Circa 220 de mii de locuitori ai judeţului Timiş, constituiţi în cinci Asociaţii de Dezvoltare Intercomunitară (ADI), formate din reprezentanţi ai 70 de localităţi, vor beneficia de conectare la reţele de gaze naturale ce vor fi realizate de Transgaz, a informat conducerea Consiliului Judeţean.

Preşedintele CJ Timiş, Călin Dobra, a declarat, într-o conferinţă de presă, că primul pas al acestui proiect este crearea structurilor ADI, care în colaborare cu administraţia judeţeană vor realiza studii de fezabilitate pentru traseul conductei de gaz. În trei luni de la constituirea oficială a celor cinci ADI s-ar putea finaliza studiile de fezabilitate privind traseele necesarului de conducte, plătite din bugetele primăriilor, astfel încât documentele să ajungă la Transgaz până la începutul anului 2019.

„Este un proiect extraordinar de important la care au aderat 70 de unităţi administrativ-teritoriale. Este un proiect de durată despre care, dacă reuşim să-l implementăm, vom discuta de o reţea extinsă de gaze naturale pe raza judeţului Timiş. Dacă la finalul lunii decembrie se vor constitui legal cele cinci ADI, în maximum trei luni am putea avea studiul de fezabilitate pe care îl vom înainta ANRE şi apoi ministerului pentru Transgaz”, a explicat Călin Dobra.

El a precizat că decizia de a dezvolta aceste ADI a fost luată de CJ Timiş în urma unor discuţii purtate luna trecută cu ministrul Economiei şi cu preşedintele Transgaz, când mai multe localităţi din sudul judeţului Timiş au rămas mai multe zile fără încălzire şi apă caldă, din cauza sistării furnizării gazului. „A fost aprobată în Parlamentul României Legea offshore şi un procent din extracţia de gaze naturale din Marea Neagră va rămâne pe teritoriul României. Am creat aceste asociaţii pentru a aduce gazul în casele oamenilor, inclusiv în zona de est a judeţului, unde mare parte din cetăţeni au încălzire pe lemne”, a mai spus preşedintele CJ Timiş. AGERPRES