Locuinţe sociale din Alba Iulia transformate în case “inteligente”

Mai multe locuinţe sociale din Alba Iulia au devenit locuinţe inteligente, în cadrul unei acţiuni pilot desfăşurată prin proiectului “Social Green”, care a fost implementată de administraţia locală în parteneriat şi cu sprijinul Agenţiei Regionale pentru Energie Tartu (Estonia).

“Pentru a sprijini locatarii şi a diminua cheltuielile la utilităţi, Primăria Alba Iulia, prin proiectul ‘Social Green’, a instalat (fără costuri pentru locatari) dispozitive inteligente de monitorizare, control şi contorizare: centrală tip casă inteligentă pentru senzori radio, software şi control la distanţă; senzori de temperatură pentru interior în tandem cu controlere inteligente de calorifer cu reglarea temperaturii; ştechere inteligente cu oprire şi contorizare; senzor de fum; unitate inteligentă pentru climat interior cu display (temperatură, umiditate, CO2); contor inteligent monofazat de energie electrică pentru consumul general al apartamentului; becuri LED”, se menţionează într-un comunicat transmis de către autorităţile locale.

Locatarii primesc pe telefonul mobil rapoarte ale parametrilor principali, prin intermediul unei aplicaţii dedicate.

Cele opt locuinţe sociale transformate în casă inteligentă au fost selectate în funcţie de suprafaţă şi pe baza recomandărilor Direcţiei de Asistenţă Socială. După instalarea echipamentelor şi instruirea locatarilor cu privire la utilizarea lor, s-a început interpretarea datelor în scopul atingerii obiectivelor proiectului – îmbunătăţirea confortului termic şi reducerea consumului de energie.

De asemenea, complementar soluţiilor clasice de eficienţă energetică, ce îmbunătăţesc izolaţia clădirilor sau folosesc echipamente eficiente şi energii regenerabile, proiectul îşi propune să demonstreze că soluţiile inteligente de monitorizare a parametrilor din locuinţe în timp real, oferă informaţiile necesare locatarilor în vederea îmbunătăţirii comportamentului lor de consum şi de creştere suplimentară a eficienţei energetice.

“Beneficiile le vor vedea în lunile următoare, într-o scădere semnificativă a costurilor de întreţinere şi a cheltuielilor cu utilităţile. Este unul dintre programele Primăriei Alba Iulia care produce efecte imediate”, a afirmat Raul Tudoraşcu, consilier local cu atribuţii de viceprimar al municipiului Alba Iulia.

Proiectul se derulează timp de 12 luni, iar după încheierea perioadei, echipamentele pot rămâne mai departe în aceste locuinţe sau pot fi relocate.

“Politici regionale spre ecologizarea sectorului locuinţelor sociale -Acronim SOCIAL GREEN (Regional Policies Towards Greening the Social Housing Sector)” reprezintă un proiect finanţat de Uniunea Europeană prin FEDR, în cadrul programului european INTERREG EUROPE IVC, implementat de către Primăria municipiului Alba Iulia în calitate de partener, în cadrul consorţiului transnaţional coordonat de Centrul Nordic pentru Dezvoltare Spaţială Nordregio din Suedia.

În cadrul proiectului se implementează Acţiunea pilot denumită “Îmbunătăţirea eficienţei energetice şi a comportamentului consumatorilor la nivelul locuinţelor sociale din municipiul Alba Iulia”, având ca obiectiv îmbunătăţirea confortului termic şi reducerea consumului de energie, la nivelul locuinţelor sociale din Alba Iulia. De asemenea, complementar soluţiilor clasice de eficienţă energetică, proiectul pilot îşi propune să demonstreze că soluţiile inteligente de monitorizare a parametrilor din locuinţe în timp real oferă informaţiile necesare locatarilor în vederea îmbunătăţirii comportamentului lor de consum şi de creştere suplimentară a eficienţei energetice. AGERPRES