pop_liviu.jpgSenatorul PSD Liviu Pop a depus la Parlament un proiect de lege care prevede că bunurile imobile intrate, prin confiscare, în proprietatea privată a statului vor putea fi transmise în domeniul public al statului şi în administrarea autorităţilor locale şi centrale, prin hotărâre a Guvernului, iniţiată de Ministerul Finanţelor Publice.

„Am iniţiat proiectul de lege după ce Curtea Constituţională a decis, în luna decembrie, că sunt neconstituţionale prevederile Ordonanţei Guvernului 7 din 2015 privind stabilirea destinaţiei unor bunuri imobile confiscate. Am iniţiat acest proiect de lege pentru a putea duce bunurile confiscate în zona autorităţilor publice centrale şi locale, pornind de la motivaţia simplă că sunt situaţii în care aceste bunuri confiscate pot să fie sedii sau clădiri în centrul municipiilor sau oraşelor. Ele nu pot fi transferate către administraţia locală pentru a fi utilizate. Sunt zone în care primăriile plătesc chirii la clădiri private, iar de cealaltă parte ANAF-ul vinde clădiri executate”, a declarat Liviu Pop.

El a adăugat că sunt bunuri confiscate, care intră în proprietatea privată a statului şi nu pot fi transmise în domeniul public al statului, ci trebuie valorificate. „Atunci avem foarte multe situaţii în care clădiri centrale necesare administraţiei locale, care nu pot fi luate de la ANAF pentru că trebuie scoase la licitaţie, şi atunci proiectul prevede să se poată duce clădiri necesare administraţiei locale din zona confiscării către administraţiile locale sau centrale, în baza prevederilor vechi: ordonanţă de urgenţă şi hotărâre de Guvern”, a explicat Liviu Pop.

Senatorul PSD a mai arătat că printre bunurile confiscate care nu pot să ajungă în patrimoniul administraţiei locale pot să fie sediile centrale ale unor companii care intră în insolvenţă.
Întrebat dacă aceste prevederi ar ajuta în cazul Antenelor, Pop a spus: „Nu ştiu lucrul acesta. Am depus proiectul de lege, după ce l-am auzit pe premier că Ordonanţa 7 din 2015 a fost declarată neconstituţională. (…). Nu ştiu în ce măsură ajută, pentru că este vorba de trecerea imobilelor din patrimoniul privat în patrimoniul de stat, nu este cazul Antenelor”.

Potrivit proiectului, „bunurile imobile intrate, prin confiscare, în proprietatea privată a statului vor putea fi transmise în domeniul public al statului şi în administrarea autorităţilor administraţiei publice centrale, altor instituţii publice de interes naţional, după caz, sau regiilor autonome de interes naţional, prin hotărâre a Guvernului, iniţiată de Ministerul Finanţelor Publice, în condiţiile legii.
Bunurile se vor da în administrare acestor autorităţi, la solicitarea lor, la valoarea stabilită potrivit art. 6 alin. (3) din Ordonanţa Guvernului nr. 14/2007 pentru reglementarea modului şi condiţiilor de valorificare a bunurilor intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului.

Proiectul mai prevede că bunurile imobile confiscate se preiau pe bază de proces-verbal de predare-preluare încheiat între organul de valorificare şi entitatea beneficiară. În toate cazurile, termenul de predare-preluare este de maximum 90 de zile de la data intrării în vigoare a hotărârii Guvernului. În situaţia în care procesul-verbal de predare-preluare nu este încheiat în termenul stabilit în hotărârea Guvernului, bunurile revin de drept în proprietatea privată a statului şi pot fi valorificate conform prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 14/2007.

Bunurile imobile confiscate aflate în procedura de valorificare prin licitaţie publică la data intrării în vigoare a prezentei legi sunt supuse prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 14/2007, până la finalizarea procedurii de licitaţie publică, se arată în proiect. Dacă procedura de valorificare prin licitaţie publică nu s-a finalizat cu adjudecarea bunului imobil, acesta poate intra sub incidenta prevederilor prezentei legi, mai stabileşte proiectul. Proiectul de lege urmează să intre în Biroul permanent al Senatului care va decide traseul legislativ. AGERPRES