Liviu Muşat, preşedinte ADR Sud Muntenia: Legea achiziţiilor publice ar trebui modificată pentru că se prelungeşte termenul proiectelor

Preşedintele ADR Sud Muntenia, Liviu Muşat, a declarat că Legea achiziţiilor publice ar trebui modificată pentru că apare un blocaj al funcţionarilor cărora le este frică să mai semneze anumite lucrări din cauza verificărilor care trebuie făcute şi astfel se prelungeşte nedorit termenul de realizare al unor proiecte.

“UE este ca un bancher şi ca la orice bancă unii clienţi au condiţii mai laxe, alţii mai ferme. Sunt foarte multe zone din legislaţia de achiziţii care nu mai pot acoperi toate situaţiile reale pe care le întâlnim şi, practic, atunci apare blocajul, pentru că funcţionarilor le este frică să mai ia decizii şi se plimbă dosarele între birouri. Eu cred că modificarea legislaţiei achiziţiilor trebuie făcută, dar nu numai de la nivel central, ci inclusiv de la comitetele de lucru. Noi avem o grămadă de propuneri care vin  din problemele cu care ne-am confruntat în implementarea proiectelor. Ca un exemplu vă pot oferi faptul că acum zece ani am iniţiat construirea sediului nostru, al ADR Sud Muntenia, la Călăraşi, şi de la momentul comandării studiului de fezabilitate până la momentul predării amplasamentului au trecut zece luni, atât. Pentru aceleaşi activităţi, aceeaşi construcţie chiar cu două sute de metri pătraţi mai mică, într-un alt proiect, peste zece ani, adică în zilele noastre, aceleaşi operaţiuni au durat doi ani şi zece luni, aceleaşi operaţiuni, subliniez, de asta cred că trebuie să lucrăm aici. Toate condiţiile pe care ni le impun cei din UE nu sunt doar că sunt ei mai draconici, ci că noi înşine nu spunem ce ar trebui să facem. Ca un alt exemplu, mi se pare nefiresc ca eu, ca instituţie, să verific o autorizaţie de construcţie şi să fac verificări dacă autorizaţia aia este corectă. În momentul în care ea a fost emisă de Primărie nu trebuie să mai fac eu cercetări la Cadastru şi aşa mai departe, dar ni le impune legislaţia, aceste verificări. Altceva, la proiectele mai mici de un milion de euro există condiţia ca şi proiectul tehnic dacă îl faci separat, să îl faci tot cu licitaţie şi am ajuns în situaţia paradoxală şi nedorită ca timpul pentru achiziţia unui proiect tehnic să fie mai mare decât cel pentru construcţia propriu zisă”, a afirmat preşedintele ADR Sud Muntenia.

Preşedintele Consiliului Judeţean Giurgiu, Marian Mina, a declarat că şi judeţul Giurgiu se află în aceeaşi situaţie într-un proiect cu Spitalul Judeţean de Urgenţă.  “De doi ani de zile CNI, din cauza legislaţiei, se chinuie să urce acea lucrare de execuţie a unui proiect de modernizare a Spitalului Judeţean de Urgenţă Giurgiu pe SEAP, deci am pierdut doi ani, dar dacă se modifică legislaţia cred că ar trebui să se ţină foarte mult cont de administraţiile locale şi judeţene. Foarte multe proiecte se prelungesc pentru că sunt termene excesive şi condiţii peste condiţii şi verificări peste verificări”, a declarat Marian Mina.

Preşedintele ADR Sud Muntenia, Liviu Muşat, s-a aflat pe 22 octombrie la Giurgiu pentru semnarea cu Consiliul Judeţean a unui contract de reabilitare, modernizare, extindere şi dotare a Ambulatoriului din cadrul Spitalului Judeţean Giurgiu, un proiect în valoare de 10,69 milioane de lei. AGERPRES