dragnea_liviu2013.jpgComunele şi oraşele mici care au venituri foarte mici ar putea primi de la buget sume suplimentare, a declarat joi ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Liviu Dragnea, după dezbaterea în comisiile parlamentare de buget-finanţe a propunerii de modificare a legii finanţelor publice locale cu privire la echilibrarea bugetelor locale.

”Practic, nu se iau bani dintr-o parte sau alta. Sunt foarte multe localităţi rurale care nu au bani de iluminat public, care nu au bani să-şi asigure salariile, să pietruiască o uliţă, pentru că au venituri foarte mici şi atunci noi am propus, pentru fiecare localitate rurală, să aibă cel puţin 15 miliarde de lei obligatoriu venituri minime, la care mai adăugăm o sumă care se repartizează pe fiecare localitate, în funcţie de numărul de locuitori (50%), pentru localităţile care au depus proiecte se împarte în mod egal suma (15%) şi o sumă la care se califică numai cei care au depăşit gradul de colectare de 90%”, a precizat Dragnea.

El a precizat că localităţile care nu au un grad de colectare ridicat vor primi mai puţini bani şi acest lucru îi va stimula pe primari să colecteze taxele şi impozitele. Dragnea a menţionat că banii care vor fi alocaţi în această direcţie provin din sumele pentru echilibrarea bugetului, „deci nu din sume în plus”.
Potrivit lui Dragnea, această modificare a legii menţionate urmează să se facă prin derogare numai în 2015, urmând ca în primul semestru Ministerul Finanţelor şi cel al Dezvoltării să evalueze efectele implementării şi, dacă va fi nevoie, să se vină cu corecţii şi modificarea legii finanţelor publice locale să fie valabilă permanent. AGERPRES