Litigii intre comunele valcene si cele din judetele limitrofe

Primariile comunelor valcene de granita se confrunta in ultimul timp cu foarte multe dispute de natura economica si teritoriala cu primariile comunelor din judetele Sibiu si Gorj, a declarat miercuri Gheorghe Dobrin, primarul comunei Voineasa.

“Trebuie facut ceva in acest sens si pe aceasta lege. Nu se poate ca Voineasa sa piarda mereu bani pentru niste gauri ale legii. Sunt in conflict deschis cu primariile din Marginimea Sibiului – Poiana Sibiului, Jina, Raul Sadului, pentru taxe si impozite, pe care aceste primarii le incaseaza pe terenuri care se afla pe teritoriul nostru” – spune Dobrin.

Potrivit primarului din Voineasa, in 1968, cand s-au trasat granitele administrative actuale, s-au impartit pe varful muntilor golurile alpine atat pentru Valcea, cat si pentru Sibiu. “Dar, conform actelor de proprietate de pe vremea Imperiului Austro-Ungar, primariile din Marginimea Sibiului, de exemplu, Poiana Lacului, au drept asupra multor suprafete care sunt goluri alpine si care se afla, conform impartirii teritoriale din ’68, in judetul Valcea. Aceste primarii, conform legii, fiind institutii publice, sunt exceptate de la plata impozitelor. Dar acestea desfasoara activitati, dau in folosinta aceste terenuri pentru proprietarii de animale si primesc bani pentru acest lucru. Ceea ce nu mi se pare deloc corect. Eu, daca asa avea un teren de exemplu in Ialomita, fiind persoana privata, as plati indiferent cum impozite la autoritatile de acolo. Dar daca as fi persoana publica as putea eluda legea, nu?” – a spus Dobrin.

Contactat telefonic, primarul din comuna sibiana Poiana Lacului, Constantin Lazar, contesta acuzatiile lui Gheorghe Dobrin. “Nu este adevarat, sa vina el si sa gaseasca un singur animal pe aceste terenuri. Nu mi se pare nici mie normal cum este sucita harta asta. Dar dreptul de proprietate este drept pana la urma, nimeni nu il poate contesta” – a fost de parere Lazar.

Cu asemenea probleme se confrunta o alta comuna valceana, Malaia. Primarul, Sergiu Bogdan, declara ca se afla in procese in justitie cu primariile gorjene Novaci si Bengesti, tot pentru dispute privind dreptul de proprietate asupra golurilor alpine. “Trebuie aplicata o lege prin care sa se specifice foarte clar ca aceste pasuni, goluri alpine, trebuie sa fie administrate de Consiliile Locale pe raza teritoriala in care se afla”, a subliniat primarul.

Exista insa si un caz fericit, cum ar fi in comuna valceana Caineni, care se invecineaza la nivel de pasuni alpine cu orasul Avrig. “Cunosc problemele cu care se confrunta colegii mei. Dar, pot sa va spun ca in cazul Caineni, noi am avut o colaborare excelenta cu Ocolul Silvic Avrig. Acestia ne-au predat noua, obstilor de mosneni din Cainenii Mari, terenuri cu documentatii cu tot, fara a cere absolut nimic in schimb, iar noi continuam sa avem o colaborare excelenta cu cei din Avrig” – a declarat Ion Nicolae, primarul din Caineni.