Primarii tulceni sunt nemultumiti de lipsa resurselor financiare la bugetele locale. In cadrul Adunarii generale a filialei locale a Asociatiei Comunelor din Romania, ei au sustinut ca exista persoane fizice si juridice care se imbogatesc pe baza terenurilor din unitatile administrativ-teritoriale conduse de ei.
„In urma inundatiilor din 2005, a fost afectata o suprafata de 420 de hectare de pasune. Pe 180 de hectare din aceasta suprafata, diferite persoane au fost puse in posesie. In 2005 si in 2006, acesti cetateni au venit cu cereri la legea proprietatii sa li se dea teren in alta parte, in timp ce de aceasta suprafata de teren inundata profita Asociatia Judeteana a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi (AJVPS), care o foloseste ca suprafata de vanat”, a declarat primarul comunei Bestepe, Dumitru Tipirigan.

Si presedintele filialei tulcene a ACR, primarul comunei Stejaru, Dumitru Enache, se afla intr-o situatie similara, din cauza ca pe 80% din suprafata unitatii administrativ-teritoriale pe care o conduce se afla Ocolul Silvic Casimcea, autoritatile locale neputand exploata ceea ce li se cuvine. La Chilia Veche, situatia este similara. In plus, conform declaratiei primarului Georgeta Ciupitu, primaria risca sa fie sanctionata de Curtea de Conturi din cauza unei societati care isi desfasoara activitatea pe raza comunei.

„Curtea de Conturi a spus ca toate ambarcatiunile unei societati comerciale trebuie sa fie inregistrate, pentru ca altfel voi fi sanctioneat. Insa primaria Sarulesti mi-a trimis un numar de ambarcatiuni, capitania din Calarasi un alt numar, iar de la capitania Tulcea un cu totul alt numar de ambarcatiuni. Ele nu sunt inregistrate la primarie, iar Curtea de Conturi spune ca firma lui Robert Raduta trebuie sa plateasca taxe. El nu s-a inregistrat la mine cu nimic si nu mi se pare corect sa primesc amenda. El ia niste bani in urma desfasurarii activitatii pe raza comunei, iar la bugetul local nu vine cu nici un leu. Si vrem autonomie locala. De unde sa fac eu rost de bani pentru cofinantarea necesara accesarii unor fonduri europene pentru proiecte de infrastructura?”, si-a exprimat nemultumirea Georgeta Ciupitu.

Prezent la reuniunea primarilor tulceni, deputatul PSD Vladimir Manastireanu a atentionat autoritatile comunale cu privire la faptul ca in perioada urmatoare exista posibilitatea ca printr-o hotarare de guvern sa fie interzise parteneriatele public-private pentru dezvoltarea unor afaceri in domeniul energiei neconventionale. „In ultima perioada, judetul Tulcea a devenit foarte interesant pentru toti cei care doresc sa dezvolte afaceri in domeniul energiei neconventionale. Nu va ascund ca exista posibilitatea ca autoritatile centrale sa incerce sa favorizeze anumite firme pentru a dezvolta aceasta afacere, prin impunerea unor conditii, astfel incat sa nu mai fie acceptate parteneriatele public-private”, a precizat deputatul PSD. Mentionam ca in ultima perioada de timp mai multe firme s-au aratat interesate de concesionarea unor suprafete din judetul Tulcea pentru amenajarea unor centrale eoliene, majoritatea acestor societati avand ca actionari persoane juridice straine.