calorifer1.jpgLiga Asociaţiilor de Proprietari Habitat se opune creşterii preţului gigacaloriei plătite de populaţie, potrivit unui comunicat al ONG-ului transmis miercuri. „Practica ultimilor ani de a mări preţul gigacaloriei după începerea sezonului de încălzire (când, conform legii, nu mai este permisă deconectarea) este imorală şi ar trebui declarată ilegală. Nu este normal ca în plin ger, fără o altă soluţie de încălzire, fără posibilitatea de a renunţa la serviciul de încălzire, să fii pus în faţa faptului împlinit printr-un comunicat sec, prin care eşti anunţat că vei plăti mai mult. De ani de zile autorităţile profită de consumatorii buni platnici care achită an de an costuri mărite pentru servicii în cel mai bun caz identice (dacă nu mai proaste)”, arată sursa citată.

Liga aminteşte că în primăvara anului trecut a semnalat situaţia în care se află termoficarea Bucureşti. Principalele probleme identificate în legătură cu RADET au fost: „‘falimentul’ RADET-ului, viitorul incert al sistemului de termoficare, necesitatea unor investiţii uriaşe, lipsa controlului transparent al RADET de către PMB şi CGMB, precum şi a zonelor unitare de consum”. Potrivit Ligii Asociaţiilor de Proprietari, nu s-a respectat principiul „o clădire un sistem de încălzire” şi obligativitatea repartizării / contorizării individuale.

Liga atrage atenţia că nu s-a realizat transformarea RADET în societate comercială cu capital 100% municipal. „Combinaţia de venituri scăzute, preţuri ridicate la energie şi izolarea inadecvată a locuinţelor dă naştere unor fenomene precum sărăcia, deconectarea de la energie, excluderea socială, ceea ce contravine modelelor sociale europene. Fenomenele de segregare socială au început să ducă deja la transformarea unor zone importante din Bucureşti în ghetouri. Toate acestea ne determină să considerăm ca absolut necesară stoparea cât mai urgentă a prejudiciilor create de acest sistem administrativ, prin schimbarea sa într-un sistem contractual transparent, eficient şi controlat public în care utilizatorii să aibă un cuvânt de spus”, susţine Liga.

Preţul gigacaloriei pentru populaţie a crescut de la 166,169 lei/Gcal la 186,0567 lei/Gcal de la 1 ianuarie, potrivit unei decizii a Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei. Primăria Capitalei va acoperi majorarea tarifului de producţie a energiei termice în lunile de iarnă, a anunţat marţi edilul general al Bucureştiului, Sorin Oprescu. AGERPRES