impozite.jpgPreşedintele PSD Oradea, Liviu Sabău-Popa, a declarat joi că aleşii municipali social-democraţi vor propune reducerea taxelor şi impozitelor locale pe anul 2016, proiectul de hotărâre fiind postat pe site-ul primăriei, urmând să fie discutat în dezbaterea publică din 5 noiembrie.

‘Din păcate, am observat pe canalele media tendinţa de a arunca pe seama Codului fiscal o presupusă creştere a taxelor şi impozitelor. Codul fiscal este foarte, foarte permisiv, din acest punct de vedere. Municipalitatea are mână liberă la majoritatea taxelor şi impozitelor, cum vrea să stabilească cuantumurile. S-a făcut afirmaţia că va fi o creştere de 16% pentru că se trece de la impozitarea pe suprafaţă utilă la impozitarea pe suprafaţă construită. Dar şi până acum s-a făcut la suprafaţă construită, dacă nu cumva a fost o eroare administrativă a celor din aparatul tehnic al municipalităţii. Codul fiscal din 2007 prevede impozitarea pe suprafaţă construită, puteţi verifica. Noi am verificat toate variantele de cod fiscal şi nu există o altă prevedere,’ a declarat, în conferinţă de presă, liderul PSD Oradea.

Sabău a precizat că aleşii municipali PSD vor contesta proiectul taxelor şi impozitelor locale aducând propuneri concrete. Astfel ei vor susţine să se stabilească o marjă minimă de 0,08% în loc de 1% pentru impozitul la persoane fizice pe zone rezidenţiale, iar la persoane juridice să nu se meargă către limita maximă de 1,3%, cu acel 1% propus în proiect, ci undeva probabil la 0,5 – 0,4%, pentru a se situa la un nivel cât mai scăzut, cât mai atractiv pentru investitori. De asemenea, fosta taxă hotelieră, redenumită taxă de promovare turistică, ar trebui să ajungă la un nivel de 1%, iar taxele de spectacole şi evenimente, de la valorile maxime de 2 şi 5%, să fie cel puţin înjumătăţite.

Preşedintele PSD Oradea a subliniat că municipalitatea ar trebui să ajute cetăţenii prin scăderea taxelor şi impozitelor locale.

‘În august, rata inflaţiei era negativă, minus 1,87%. Considerăm, cel puţin moral, aşa cum în fiecare an s-a făcut actualizare cu indicele inflaţiei, de 2-3%, în acest an să putem merge către minimum de 0,08, cât ne permite legea, datorită faptului că avem deflaţie, nu inflaţie, şi ar trebui ca şi municipalitatea să ajute cetăţenii prin scăderea taxelor şi impozitelor locale atunci când inflaţia ne permite’, a precizat liderul PSD Oradea.

În plus, a adăugat liderul PSD, bugetul oraşului nu va fi afectat pentru următorul exerciţiu financiar din 2016, pentru că prin noul Cod fiscal se va compensa cu sumele rezultate din impozitarea terenurilor de sub imobile.

‘Din păcate, încă nu ştim câte proiecte vor fi plătite din banii municipalităţii şi doar de acest lucru mi-e frică: această creştere a taxelor şi impozitelor să nu vrea să acopere nişte bani care vor fi daţi de la bugetul local şi nu din fonduri europene,’ a precizat liderul municipal al PSD.

Potrivit site-ului Primăriei Oradea, proiectul de hotărâre privind stabilirea valorilor impozabile, impozitelor şi taxelor locale pentru anul 2016 se găseşte pe site-ul www.oradea.ro la secţiunea Dezbateri Publice. Până în 5 noiembrie se pot trimite în scris propuneri, sugestii sau opinii cu valoare de recomandare. Proiectul va fi discutat în dezbaterea publică din 5 noiembrie 2015, în sala mare a primăriei. AGERPRES