Licitaţiile pentru contractarea lucrărilor de construire a Spitalului Regional de Urgenţă (SRU) Iaşi ar putea fi demarate în acest an.

Anunţul a fost făcut de către reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, în cadrul unei întrevederi la care au mai participat reprezentanţi ai Primăriei Municipiului Iaşi, Consiliului Judeţean Iaşi, Prefecturii Iaşi, Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Nord-Est şi ai mai multor instituţii locale.

„Tehnic, punctual, paşii sunt făcuţi pentru acest proiect. Avem întrebări pentru autorităţile locale şi pentru furnizorii de utilităţi. Durata proiectării va fi de 12 luni, dar, la propunerea Băncii Europene de Investiţii, se va încerca implementarea unei metode de accelerare, astfel încât la sfârşitul anului să lansăm licitaţiile pentru lucrările de construire”, a precizat Cristina Laura Gafton, directorul Direcţiei Monitorizare Implementare Spitale Regionale din cadrul Ministerului Sănătăţii.

Noul spital, o construcţie cu 850 de paturi estimată la 500 de milioane de euro, va înlocui în mare măsură actualul Spital Judeţean de Urgenţe „Sfântul Spiridon”, vechi de 260 de ani, şi va îmbunătăţi activitatea de predare şi cercetare de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi. Obiectivul va avea şapte etaje şi va oferi atât servicii spitaliceşti, cât şi asistenţă medicală ambulatorie, estimându-se a fi operaţional în 2027, se mai arată în comunicatul Primăriei Iaşi.

Spitalul va fi organizat în centre de îngrijire, grupate pe patologii înrudite, şi va avea paturi de spitalizare continuă, de urgenţă şi de zi, precum şi cabinete ambulatorii, săli de operaţie, urmând să ofere servicii avansate de imagistică, radiologie intervenţională, endoscopie, cardiologie intervenţională, neuroştiinţe. AGERPRES