Implementarea proiectului „Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţul Alba”, cu o valoare totală de peste 100 de milioane de euro, finanţat prin Programul Operaţional Sectorial Mediu, este întârziată la nivelul municipiului Aiud din cauza contestaţiilor depuse de unii ofertanţi care au participat la procedura de achiziţie publică iniţială, se arată într-un comunicat de presă transmis joi de Primărie.

Achiziţia publică pentru execuţia lucrărilor în municipiul Aiud, la care au participat şapte ofertanţi, nu a fost adjudecată, deoarece ofertele nu respectau cantităţile de lucrări din documentaţia tehnică, potrivit comunicatului.

Ţinând cont şi de prevederile legale în vigoare, conform cărora nu mai sunt acceptate devize de lucrări suplimentare, dar şi din dorinţa ca toate lucrările prevăzute în proiectul tehnic să fie executate, contractul de lucrări nu a fost atribuit. Doi dintre ofertanţii participanţi la această achiziţie au depus contestaţii la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC), care a emis o decizie în favoarea anulării procedurii. Împotriva acestei decizii au fost depuse plângeri la Curtea de Apel Alba Iulia, iar demersurile în cadrul proiectului de extindere şi reabilitare a infrastructurii de apă şi apă uzată din Aiud vor continua după ce instanţa se va pronunţa cu privire la plângerile formulate împotriva deciziei CNSC.

Conform proiectului, în municipiul Aiud, în perioada 2011 – 2014, aşa cum este prevăzut în contractul de finanţare, reţeaua de distribuţie a apei potabile va fi extinsă pe o porţiune de aproape zece kilometri, iar în ceea ce priveşte reţeaua de canalizare, ea va fi extinsă pe o porţiune de peste 13,8 kilometri şi reabilitată pe o lungime de peste 6 kilometri. Vor fi executate, totodată, şase staţii de pompare pe reţeaua nouă de canalizare, fiind prevăzută şi modernizarea staţiei de epurare. Toate staţiile de epurare din cadrul proiectului judeţean vor fi licitate împreună şi distinct de restul lucrărilor, sens în care operatorul judeţean pregăteşte documentaţia necesară. Valoarea totală a investiţiei în municipiul Aiud este de peste 15 milioane de euro, fără TVA, din care 78,41% reprezintă contribuţia nerambursabilă din partea Uniunii Europene, 11,99% contribuţia Guvernului, 7,75% este partea asigurată de SC Apa CTTA Alba, iar 1,84% constituie contribuţia municipiului Aiud.

„Regret că licitaţia a fost amânată, era dreptul ofertanţilor să depună contestaţii, dar este păcat că din această cauză se întârzie lucrările”, a declarat primarul Mihai Horaţiu Josan, care speră ca, imediat după pronunţarea instanţei, să se organizeze o nouă procedură. „Sunt sigur că operatorul judeţean este pregătit în acest sens, iar lucrările să înceapă cât mai repede”, a conchis primarul municipiului Aiud. AGERPRES