A inceput deschiderea ofertelor depuse de firmele de constructii care vor sa participe la reabilitarea termica a blocurilor din Timisoara, Primaria urmand sa selecteze cele mai avantajoase oferte din punct de vedere calitate-pret-durata de executie.

Viceprimarul Sorin Grindeanu a declarat, marti, ca programul ar putea demara luna viitoare, desi Ministerul Dezvoltarii a mai taiat 1,5 milioane de lei din cota promisa in acest scop Timisoarei, de aceasta reabilitare urmand sa beneficieze 72 de blocuri. Initial, Primaria Timisoara a solicitat Ministerului circa 20.000.000 de lei pentru reabilitare. Potrivit legii, Guvernul acopera 50% din costuri, autoritatile locale 30%, iar asociatiile de proprietari 20%.

„Timisoara a ramas cu 12.220.578 de lei credite de angajament, din care 3.343.790 de lei sunt credite bugetare, limita in care se pot efectua plati anul acesta”, a spus Grindeanu, care opineaza ca este posibil ca unele din lucrari sa nu poata fi executate integral anul acesta. Astfel, costurile vor putea fi esalonate si pe o parte din bugetul anului viitor. La selectarea constructorilor va conta in proportie de 60% pretul de executie si 40% durata santierului.

Municipalitatea are intentia de a atrage la licitatie cat mai multi ofertanti, pentru ca lucrarile sa nu treneze, iar reabilitarea tuturor blocurilor sa se incheie cat mai repede, fara a-i discrimina pe unii blocatari in favoarea altora. Garantia de buna executie a lucrarilor va fi de trei ani de la receptie, iar cea acordata sistemului de termoizolatie va fi de minimum cinci ani, cea a sistemului de tamplarie PVC si geamuri izolante, minimum 10 ani, iar pentru feronerie, cel putin 10 ani sau 15.000 de cicluri deschis/inchis. De asemenea, se cere ca materialele care vor fi folosite la fiecare lucrare sa fie de buna calitate, omologate la standarde superioare. Blocurile care vor intra in acest program sunt construite in anii 60-70, cele mai multe dintre ele aflandu-se intr-o avansata stare de degradare exterioara.