Leonard Orban: “Dacă se vor crea mai mult de opt regiuni, absorbţia fondurilor UE va fi blocată”

orban_leonard_mare.jpgAbsorbţia fondurilor comunitare va fi blocată pe o durată de 1,5-2 ani, în varianta în care se vor crea mai mult de opt regiuni de dezvoltare, a declarat, joi, fostul ministru al Afacerilor Europene, Leonard Orban, prezent la o dezbatere organizată de Societatea Academică Română pe marginea raportului “Cum relansăm România”.

“Dacă ne închipuim că regionalizarea e soluţia miraculoasă a problemelor cu care se confruntă societatea românească, ne înşelăm amarnic. Dimpotrivă, regionalizarea are extrem de multe capcane. Dacă noi vom merge pe perioada 2014-2020, deci vom hotărî anul acesta că mergem pe mai mult de opt regiuni, practic va însemna că minim un an jumate, doi ani de zile noi vom fi blocaţi pe absorbţia fondurilor comunitare. (…) Dacă noi luăm decizia astăzi sau mâine sau poimâine, în decursul acestui an şi spunem că venim cu zece regiuni, nu cu opt regiuni, asta înseamnă numai din punct de vedere statistic o muncă enormă de cel puţin un an jumate-doi ani de zile, va însemna practic un blocaj la nivelul organizării şi negocierii cu Comisia Europeană”, a spus fostul ministru.

Leonard Orban a apreciat că este foarte important să se sublinieze acest lucru, deoarece în contextul în care discuţia se axează asupra capitalelor de regiuni, factorii de decizie trebuie să fie conştienţi că printr-o modificare a actualei organizări cu opt regiuni de dezvoltare economică se blochează absorbţia fondurilor comunitare.

În opinia acestuia, România are o problemă de imagine ”formidabilă” la nivelul Comisiei Europene. “Acesta este motivul pentru care în relaţia cu noi ei sunt mult mai exigenţi decât în relaţia, de exemplu, cu Polonia. Şi ceea ce lor li se acceptă nouă nu ni se acceptă. De ce? Pentru că acea încredere care a existat la început nu mai există şi până să o reclădim va trece foarte mult timp”, a mai precizat fostul ministru. AGERPRES