Ministerul Agriculturii va initia un proiect de lege pentru ca ocoalele silvice sa poata administra mai multe forme de proprietate, cu contabilitati separate, a declarat ministrul Gheorghe Flutur.
In opinia ministrului Flutur, dezastrele si alunecarile de teren din ultima vreme au avut drept cauze si defrisarile „fara precedent”, astfel ca este necesar un proiect de lege privind administrarea padurilor, pe fondul continuarii procesului de retrocedare. Flutur a precizat ca va sustine un program exigent de administrare a terenurilor forestiere, indiferent de forma de proprietate. El a precizat ca mai multi specialisti din cadrul ministerului au fost trimisi in Germania pentru a studia modelul din aceasta tara, unde un singur ocol silvic administreaza mai multe forme de propietate.
Flutur a afirmat ca aceasta masura trebuie luata pentru ca legislatia actuala este prea blanda astfel ca unele suprafete raman nepazite iar ilegalitatile nu sunt sanctionate. Ministrul a facut referire la rezultatele verificarilor facute de corpul de control al ministerului pe Valea Trotusului, in zona Comanesti, unde expertii „s-au crucit de modul cum au fost interpretate legile”.
Astfel, oameni care in perioada 1945-1948 au fost deposedati de terenuri agricole au fost improprietariti cu padure, 11.000 de hectare, respectiv 80% din intreaga suprafata fiind defrisata de catre firme care au lucrat in ultimii ani in acea zona. „Aceste lucruri ne fac sa introducem de urgenta legi foarte ferme care sa respecte proprietatea, dar, pe de alta parte, sa nu ii lase pe oameni sa faca ce vor, pentru ca, in fond, este o proprietate care este in folosul intregii comunitati”, a mai spus ministrul Agriculturii.