basescu250.jpgPreşedintele Traian Băsescu a semnat marţi decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea OUG nr. 32/ 2014 pentru modificarea şi completarea anexei la OUG nr. 198/ 2005 privind constituirea, alimentarea şi utilizarea Fondului de întreţinere, înlocuire şi dezvoltare pentru proiectele de dezvoltare a infrastructurii serviciilor publice care beneficiază de asistenţă financiară nerambursabilă din partea Uniunii Europene, informează Administraţia Prezidenţială.

În expunerea de motive a legii adoptate de Parlament se arată că aceasta „propune extinderea posibilităţii rambursării de împrumuturi din surse proprii ale Operatorilor regionali, prin introducerea formulării „serviciul datoriei” (în completarea formulării „serviciul datoriei publice”), deoarece pentru asigurarea cofinanţării proiectelor finanţate din Fonduri europene pe POS Mediu sunt contractate şi împrumuturi fără garanţia statului sau a autorităţilor locale, astfel încât acestea să nu fie considerate ca fiind „datorie publică”.

Potrivit documentului, caracterul de urgenţă al acestor modificări este generat de faptul că, începând cu trimestrul II al acestui an, operatorii regionali vor fi în situaţia generală de a face plăţi ale investiţiilor din sursele rambursabile, ceea ce va asigura finanţarea corespunzătoare a proiectelor, „fapt ce va asigura creşterea gradului de absorbţie a fondurilor de la UE, evitarea riscului de a fi dezangajate automat fonduri, asigurarea premiselor de îndeplinire a criteriilor de performanţă ale proiectelor, creşterea gradului de conectare a populaţiei la serviciile de apă şi canalizare respectiv şi îmbunătăţirea nivelului serviciilor prestate”. AGERPRES