camera-deputatilor.jpgDeputaţii au adoptat, marţi, proiectul de lege privind alegerea primarilor dintr-un singur tur de scrutin, cu excepţia situaţiilor de balotaj, decizia fiind luată cu 174 de voturi favorabile, 110 împotrivă şi trei abţineri.

Proiectul de lege a fost criticat, luni, în timpul dezbaterilor, de deputaţii Opoziţiei, care au acuzat Puterea că vrea să obţină posturile de primari prin mită. În plus, PSD şi PNL au arătat că nu vor vota iniţiativa legislativă. „Acest proiect de lege este o eroare, reprezintă încă o îndepărtare de la valorile democratice şi o delegitimare a celor aleşi pentru funcţiile de primar”, a spus deputatul liberal Victor Paul Dobre, care a adăugat că primarul reprezintă cea mai importantă autoritate pentru cetăţeni.

Şi deputatul PSD Aura Vasile a anunţat că social-democraţii nu susţin acest act normativ. „PDL vrea, prin mită electorală, aceste poziţii de primari. (…) PDL şi UDMR se bat cu poporul român”, a afirmat Aura Vasile. În schimb, deputaţii Puterii şi-au arătat susţinerea pentru acest proiect de lege. „PDL susţine proiectul de lege. Mi se pare inechitabil ca primarii să fie aleşi în două tururi”, a susţinut liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader. El a afirmat că sunt necesare alegeri în oglindă şi pentru primari şi pentru preşedinţii de consilii judeţene.

În replică la acuzaţiile PSD, deputatul UDMR Seres Denes a arătat că Uniunea nu a cerut un prag de 3%, motiv pentru care acuzele nu i se potrivesc. Totodată, el a precizat că UDMR susţine alegerea primarilor dintr-un singur tur. Iniţiativa prevede alegerea primarilor dintr-un singur tur de scrutin, cu excepţia situaţiilor de balotaj între candidaţi. În acest caz, se va organiza un nou tur de scrutin la două săptămâni de la primul, la care vor participa doar candidaţii aflaţi în această situaţie.

Camera Deputaţilor este for decizional în cazul proiectului de lege care modifică articolul 97 din Legea 267/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale. Iniţiativa semnată de mai mulţi parlamentari PDL, PSD şi PNL a fost respinsă de Senat în aprilie. AGERPRES