Valea Jiului poate atrage fonduri de peste 500 de milioane de euro prin Mecanismul de Tranziţie Justă (MTJ), dar şi alte finanţări nerambursabile pentru dezvoltarea acestei zone afectate de restrângerea mineritului, pentru implementarea proiectelor fiind nevoie de specialişti tineri, cu abilităţi şi competenţe noi, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Laurenţiu Nistor.

Prezent la deschiderea cursurilor la Universitatea Petroşani, preşedintele CJ Hunedoara a arătat că pe lângă resursele menţionate, vor fi disponibile, din anul 2024, noi axe de finanţare europeană prin Programul Operaţional Regional, el precizând că de felul în care vor fi utilizate aceste oportunităţi va depinde dezvoltarea sustenabilă a Văii Jiului şi a judeţului, în general.

„Judeţul Hunedoara, şi mai ales Valea Jiului, se află în perioada de tranziţie de la cărbune şi combustibili fosili către alte surse de energie verde, regenerabilă. Atragem fonduri prin Mecanismul pentru o Tranziţie Justă, iar suma este una considerabilă: 510 milioane de euro (…). Vin fonduri prin PNRR, pe Programul ‘Anghel Saligny’, în 2024 se vor deschide noi axe prin Programul Operaţional Regional. De noi depinde cum vom cheltui aceste fonduri, ce proiecte vom implementa pentru ca Valea Jiului şi judeţul nostru să se dezvolte sustenabil”, a menţionat Nistor.

Potrivit acestuia, Universitatea din Petroşani, prin specializările sale care ţin pasul cu cerinţele de pe piaţa muncii, este bine poziţionată şi se bucură de tot mai multe aprecieri în cercurile academice şi ştiinţifice.

„Chiar dacă mineritul nu mai reprezintă, din păcate, o componentă economică importantă la noi în ţară, iată că apar alte specializări de care această zonă are atâta nevoie. Avem nevoie de specialişti tineri, cu abilităţi şi competenţe noi, pentru că judeţul Hunedoara are şansa să implementeze în următorii ani proiecte în valoare de sute de milioane de euro”, a arătat preşedintele CJ Hunedoara.

În acest context, el a adăugat că este nevoie de consolidarea şi dezvoltarea învăţământului tehnic universitar din judeţul Hunedoara, motiv pentru care CJ va fi un partener serios de dialog cu instituţiile de profil. AGERPRES