Preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Laurenţiu Nistor, a reiterat, în cadrul unei întâlniri la care a invitat conducerea Complexului Energetic Hunedoara (CEH) şi parlamentari ai judeţului, faptul că instituţia pe care o conduce doreşte să preia în administrare Termocentrala Mintia, însă fără datoriile acumulate de aceasta în timp.

Discuţiile, care au durat mai multe ore, s-au axat pe situaţia actuală a CEH şi pe problemele apărute în Valea Jiului, în contextul protestelor minerilor care sunt nemulţumiţi de întârzierea salariilor.

„Marţi dimineaţă voi fi prezent la Ministerul Energiei pentru a discuta propunerile noastre. Preluarea Termocentralei Mintia nu trebuie tratată simplist. Nu preluăm o sobă de teracotă, preluăm o unitate vitală pentru sectorul energetic, o valoare pentru România, singura termocentrală din Nord-Vestul ţării capabilă să asigure echilibrul energetic al României”, a spus preşedintele CJ Hunedoara.

În ceea ce priveşte datoriile termocentralei, el a menţionat, de exemplu, că numai valoarea amenzilor care trebuie achitate pe linia protecţiei mediului o depăşeşte pe cea a activelor.

„Amenzile primite de la Mediu sunt mai mari decât activele de la Termocentrala Mintia. Statul român amendează statul român, este o situaţie tragică şi tristă”, a remarcat Laurenţiu Nistor.

Referindu-se la situaţia minerilor din Valea Jiului, preşedintele CJ Hunedoara a declarat că ordonanţa prin care se asigură plata drepturilor salariale restante pentru următoarele trei luni nu rezolvă problema de fond a mineritului.

„Acum primesc salariile, ies din mină, iar după trei luni ce vor face minerii? Se blochează iar în subteran? Eu din acest motiv am dorit să avem aceste discuţii, pentru a identifica soluţii care să asigure continuarea activităţii minelor şi celor două termocentrale (Mintia şi Paroşeni – n.r.)”, a spus Laurenţiu Nistor. AGERPRES