Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, din cadrul Guvernului României, împreună cu Consiliul Consultativ pentru Dezvoltare Durabilă, Rețeaua Europeană a Consiliilor Consultative pentru Dezvoltare Durabilă (EEAC), cu sprijinul Comisiei de Politică Externă a Camerei Deputaților, au organizat, în 4 și 5 octombrie, conferința internațională cu tema „Sustenabilitate, solidaritate şi rezilienţă: valori comune în Uniunea Europeană”.

„La doar doi ani după accederea în prestigioasa Rețea a Consiliilor de dezvoltare Durabilă și Mediu, găzduim la București cel mai important eveniment anual al acestei organizații. Peste 170 de participanți din mai multe țări europene, printre care oameni de știință, reprezentanți ai mediului de afaceri, decidenți politici, și reprezentanți ai societății civile, au dezbătut astăzi la Palatul Parlamentului subiecte extrem de importante pentru prezentul și viitorul european. Putem spune că București a fost astăzi Capitala europeană a dezvoltării durabile. Am reușit acest lucru printr-o abordare profesionistă și riguroasă a unuia dintre cele mai complexe documente globale, Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă, asumată la nivelul Organizației Națiunilor Unite. România este un hub regional la acest capitol și lucrăm intens pentru a avea în continuare o serie de bune practici pe care să le împărtășim cu celelalte guverne”, a declarat consilierul de stat László Borbély.

În sesiunea de deschidere au mai luat cuvântul: Mihai Alexandru GHIGIU, Șef al Cancelariei Prim-Ministrului; Mircea FECHET, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor; Alexandra-Maria BOCȘE, Consilier de Stat – Departamentul Climă și Sustenabilitate, Administrația Prezidențială; Rozália BIRÓ , Președinte al Comisiei de Politică Externă, Camera Deputaților; Oana-Marciana ÖZMEN, Comisia pentru industrii şi servicii, Camera Deputaților; Arnau QUERALT-BASSA, Președinte al Rețelei Consiliilor Consultative Europene pentru Mediu și Dezvoltare Durabilă; Adrian CURAJ, Președinte al Consiliului Consultativ pentru Dezvoltare Durabilă. De asemenea, Comisarul European Adina VĂLEAN și Virendra RAWAT, reprezentant în Consiliul Economic Social al Organizației Națiunilor Unite, și-au adus contribuția prin intermediul unor mesaje video.

Conferința s-a derulat pe două zile și a inclus şase sesiuni tehnice, printre care: Sustenabilitatea în Europa: provocări, tendințe și acțiuni; Contribuția financiară multianuală a UE Cadrul dezvoltării durabile: oportunități și cele mai bune practice; Creșterea rezilienței și a parteneriatelor instituționale în România: lecții învățate și partajarea celor mai bune practici; Cooperare, parteneriate și sinergii pentru Dezvoltarea durabilă în Uniunea Europeană.

EEAC reunește 18 organe consultative din 14 țări și regiuni europene, cu reprezentanți din mediul academic, societatea civilă, sectorul privat și organismele publice,  experți cu ani de experiență în producerea de sfaturi independente. Rețeaua EEAC colaborează, de exemplu, cu instituțiile UE, precum Comisia  Europeană, Parlamentul European, Consiliul Uniunii Europene, Comitetul  Economic și Social European (EESC) și Agenția Europeană de Mediu (EEA);  precum și cu alte rețele și think-tank-uri, cum ar fi Rețeaua Europeană de  Dezvoltare Durabilă (ESDN), Institutul pentru Politica de Mediu Europeană și Institutul pentru Dezvoltare Durabilă și Relații Internaționale.