Proiectul de hotărâre privind majorarea tarifului căldurii furnizate în sistem centralizat nu a fost adoptat de consilierii locali tulceni, aşa încât preţul căldurii rămâne nemodificat pentru cei circa 7.000 de proprietari ai apartamentelor racordate la sistem.

Proiectul de majorare a preţului de la 265 de lei pe gigacalorie la 450 de lei urma să intre vineri în vigoare, preţul urmând să scadă apoi de la 1 ianuarie 2022, însă consilierii locali PSD, USR şi PER nu au votat pentru acesta.

„Dacă va fi aprobat acest nou tarif, vom ajunge într-o situaţie cu efecte contraproductive, pentru că foarte mulţi consumatori vor depune cereri de debranşare. Va creşte impactul asupra populaţiei cu probleme financiare. Sper să nu ne regăsim în situaţia din 2020, atunci când populaţia a fost nevoită să protesteze”, a fost explicată decizia reprezentanţilor PSD de către consilierul Andaluzia Luca, în timpul şedinţei legislativului local.

La finele reuniunii, primarul municipiului Tulcea, Ştefan Ilie, a declarat presei că neadoptarea proiectului privind majorarea preţului gigacaloriei va duce la pierderi „extraordinar de mari”.

„În mod obligatoriu, Energoterm va factura la acelaşi preţ, iar pierderile vor fi extraordinar de mari şi apoi nu vom putea plăti subvenţia care era inclusă în noul preţ. Acum, nu mai putem utiliza subvenţia şi Energoterm va factura la acelaşi preţ, noi vom subvenţiona cu procentul anterior (50%, n.red.), ceea ce va face că încasările să fie insuficiente pentru a se putea plăti gazul şi atunci acesta va fi sistat. Deja societatea era pe pierdere, pentru că neprimind avizul Autorităţii Naţionale în domeniul Reglementării în Energie (ANRE) a funcţionat aproape două luni cu preţul vechi. Toată situaţia aceasta înseamnă şi disponibilizări în rândul angajaţilor societăţii”, a afirmat primarul Ilie.

Proiectul de hotărâre supus dezbaterii consilierilor locali viza majorarea preţului gigacaloriei furnizate în sistem centralizat de la 265 de lei, cât este în prezent, la 450 de lei, în perioada 25 noiembrie-31 decembrie 2021, şi la 397,06 lei pe gigacalorie, în perioada ianuarie-aprilie 2022, pe fondul scăderii cotei de TVA de la 19% la 5%.

Potrivit sursei, ANRE a aprobat noile tarife ale societăţii Energoterm SA din Tulcea, singurul furnizor de energie termică în sistem centralizat din municipiu. AGERPRES