La temperaturi de minus 10 grade Celsius, sucevenii ar putea rămâne fără încălzire

Primarul Sucevei, democrat-liberalul Ion Lungu, a declarat presei, miercuri, că societatea de termoficare mai are cărbune pentru a asigura încălzirea în municipiu doar până pe 18 martie, în condiţiile în care la sfârşitul săptămânii se prognozează temperaturi de până la minus zece grade Celsius.

Lungu a explicat că Primăria a achitat către SC Termica SA Suceava suma de 3 milioane de lei, reprezentând o parte din subvenţie şi plata încălzirii pentru unităţile de învăţământ, cu aceşti bani societatea de termoficare urmând să mai facă plăţi către furnizorul de cărbune. ”Sperăm ca banii aceştia să fie suficienţi pentru a achiziţiona încă o navetă-două de cărbune să mai livrăm energie termică până la 1 aprilie”, a spus Lungu.
Totodată, el a precizat că SC Termica SA va pune în aplicare un plan de restructurare în condiţiile în care, din iarna 2013 – 2014, încălzirea în municipiu să fie asigurată de noua centrală de cogenerare construită de Adrem Invest. Primăria Suceava s-a angajat să asigure lichidităţile pentru SC Termica SA atât pentru funcţionarea în continuare, cât şi pentru plăţile compensatorii pentru angajaţii ce vor fi disponibilizaţi.

Pe de altă parte, primarul a spus că, în următorii cinci ani, municipalitatea va investi 25 de milioane de euro pentru finalizarea programului de reabilitare a punctelor termice şi reţelelor secundare de distribuţie a agentului termic. Lungu a afirmat că până în prezent s-au cheltuit alte 25 de milioane de euro în reabilitarea reţelelor secundare, pierderile din reţea scăzând de la 50% în 2004 la 35%. Primarul îşi propune ca prin aceste investiţii să ajungă la pierderi standard de până la 20%.

Adrem Invest Bucureşti a câştigat în primăvara anului 2011 licitaţia organizată de Primăria Suceava pentru construirea unei centrale termice în oraş şi înfiinţarea unei noi societăţi de termoficare. Combustibilul pe care va funcţiona centrala va fi gazul metan în timpul iernii şi biomasa pe perioada de vară. Pentru realizarea acestui proiect Primăria Suceava şi SC Termica SA Suceava pun la dispoziţie terenul şi utilităţile. Centrala va furniza 270.000 de gigacalorii anual, iar preţul de livrare stabilit conform contractului va fi de 116 lei pentru o gigacalorie, fără TVA. La acest preţ, consumatorul va mai achita 90 de lei pe gigacalorie pentru transportul agentului termic.

SC Termica SA, aparţinând Consiliului Local Suceava, ar putea intra în conservare în acest an, odată cu funcţionarea noii centrale termice a oraşului, iar o parte din angajaţi vor fi disponibilizaţi.

Administraţia locală analizează procedura de transfer a activităţii de producere a energiei termice de la SC Termica SA la noua centrală de cogenerare construită de Adrem Invest şi care va asigura, începând cu iarna 2013 – 2014, încălzirea în regim centralizat. Preţul gigacaloriei va rămâne la fel pentru populaţie, de aproximativ 200 de lei, dar municipalitatea nu va fi nevoită să mai asigure subvenţionarea producerii acesteia.
Potrivit primarului, programul de restructurare propus de AGA din SC Termica SA prevede disponibilizarea a 330 de angajaţi dintre cei 569 de salariaţi existenţi, persoanele disponibilizate urmând să beneficieze de salarii compensatorii, conform contractului colectiv de muncă. Firma Adrem Invest ar urma să preia şi concesiunea pentru distribuţia agentului termic şi, în aceste condiţii, o parte din salariaţii SC Termica SA, care lucrează în acest sector, vor fi preluaţi de această firmă.

Totodată, Lungu a spus că SC Termica SA Suceava va intra, cel mai probabil, în conservare, urmând ca, în cazul în care vor exista firme interesate să preia societatea pentru activitatea de producere a energiei electrice, aceasta să fie privatizată. AGERPRES