Reabilitarea zonei centrale a municipiului Suceava şi crearea a două parcări subterane de 170 de locuri, reprezentând cel mai important proiect promovat în cadrul Planului Integrat de Dezvoltare Urbană al municipiului, finanţat prin Programul Operaţional Regional (POR), presupune lucrări suplimentare neeligibile în valoare de aproximativ un milion de euro.
Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat, miercuri, că firma care realizează documentaţia tehnică a constatat că sunt necesare lucrări suplimentare de consolidare pentru protecţia clădirilor din zonă, implicând costuri suplimentare ce se ridică la aproximativ un milion de euro, cheltuieli neeligibile.
Lungu a spus că în cursul lunii mai va semna primele două contracte de finanţare dintre cele cinci proiecte promovate în cadrul Planului Integrat de Dezvoltare Urbană al municipiului Suceava. Astfel, urmează să fie finanţat proiectul de reabilitare a unui număr de 14 străzi şi modernizare a Parcului Şipote, precum şi proiectul de creştere a siguranţei şi prevenirea criminalităţii prin care vor fi instalate în oraş echipamente de supraveghere. Prin acelaşi program va fi reabilitat iluminatul public pe artera principală a municipiului şi prevenirea criminalităţii, dar va fi construit şi un centru pentru susţinerea tradiţiilor bucovinene.
Un număr de 13 municipii, printre care şi Suceava, desemnate de Guvern drept poli de dezvoltare urbană, vor fi finanţate cu prioritate prin POR 2007 – 2013 şi fonduri bugetare pentru dezvoltarea activităţilor economice şi diminuarea numărului de tineri care pleacă să lucreze în marile oraşe. Prin Planul Integrat de Dezvoltare Urbană al municipiului Suceava se prevede finanţarea prin POR a cinci proiecte în valoare totală de 28,8 milioane de euro, din care 23,4 milioane de euro valoare eligibilă, cel mai important, în valoare de 9 milioane de euro fiind cel care prevede reabilitarea zonei centrale a municipiului şi crearea de parcări subterane. AGERPRES