La Satu Mare, poliţia locală este imposibil de înfiinţat din ianuarie 2011

ilyes_iuliu.jpeg

Înfiinţarea Poliţiei Locale, prin reorganizarea Poliţiei Comunitare, nu a fost posibilă la 1 ianuarie 2011, deoarece există mai multe prevederi în contradictoriu, a precizat, miercuri, edilul din Satu Mare Iuliu Ilyes, pe site-ul primăriei municipiului.

Conform primarului Iuliu Ilyes, Legea Poliţiei Locale este în dezbatere de peste 2 ani şi a fost publicată la mijlocul anului trecut, în Monitorul Oficial, urmând ca această structură să se înfiinţeze din 1 ianuarie 2011, prin reorganizarea Poliţiei Comunitare.

Totodată, noua structură a Poliţiei Locale presupune şi alte reorganizări la nivelul structurilor din administraţia publică locală, prin preluarea unor atribuţii din domeniile: ordinea publică, circulaţia pe drumurile publice, controlul în domeniul disciplinei în construcţii şi al afişajului stradal, protecţia mediului, activitatea comercială, evidenţa persoanelor. ”


Funcţionarea Poliţiei Locale se face în baza unui Regulament de Organizare şi Funcţionare, al cărui Regulament Cadru ar fi trebuit să apară la 90 de zile de la publicarea legii în Monitorul Oficial, adică 15 octombrie 2010. Hotărârea Guvernului nr. 1332/2010 privind aprobarea Regulamentului Cadru de Organizare şi Funcţionare a apărut abia în Monitorul Oficial nr. 882/29.12.2010. În textul Hotărârii, articolul 3, se prevede că în cazul unităţilor administrative-teritoriale la nivelul cărora Poliţia Comunitară este organizată până la data intrării în vigoare a prezentei Hotărâri, autoritatea locală aprobă Regulamentul de Organizare şi Funcţionare al Poliţiei Locale până la data de 31 decembrie 2010, cu aplicare de la data de 1 ianuarie 2011″, a precizat, miercuri, primarul Iuliu Ilyes, pe site-ul Primăriei Satu Mare.

Potrivit acestuia, prevederea apărută la finalul anului trecut este în contradicţie flagrantă cu prevederile Legii 215/2002 privind administraţia publică locală şi cu alte prevederi legislative privind procedurile de iniţiere şi aprobare a hotărârilor consiliilor locale, inclusiv cu prevederile legii privind avizarea înainte de aprobarea lor, a structurilor organizatorice ale instituţiilor publice, de către Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici. AGERPRES