rosia montana5.jpgIntr-un amplu material publicat de publicatia online „Finantistii” despre resursele de care dispune tara noastra in domeniul metalelor pretioase, se precizeaza ca Romania are rezerve de aur de cel putin 700 de tone si mai poate produce 2.000 de tone de argint, cele mai importante zacaminte de aur si argint aflandu-se la Rosia Montana, Certej si Baita Craciunesti.

Daca la Certej, in Hunedoara, compania „insarcinata” cu exploatarea spera ca din 2015 sa extraga aur in valoare de 160 de milioane de dolari anual (4 tone), la Rosia Montana exista un zacamant de aur in valoare de 11 miliarde de dolari, adica aproximativ 250 de tone de metal pretios. Pe baza acestor cifre se poate spune ca in tara noastra, la Rosia Montana, se afla cel mai mare zacamant de aur din Europa continentala.

De altfel, in productia de aur Romania ocupa, la mijlocul secolului XX, locul al doilea in Europa, dupa Rusia. In tara noastra, minereurile de aur erau concentrate in doua mari zone auroargentifere din Transilvania: zona Brad (cu centre de extractie la Rosia Montana, Gura Barzei, Baita, Zlatna, Baia de Aries) si zona Baia Mare, unde se gasesc zacaminte de sulfuri polimetalice bogate in aur si in argint. In ceea ce priveste argintul, zona Rosia Montana este, de asemenea, cel mai bine pozitionata: 1.600 de tone, cu o valoare de piata de 3 miliarde de dolari. Restul de pana la 2.000 de tone este asociat, in principal, celorlalte exploatari aurifere din Romania.

Rosia Montana este cea mai veche localitate din Romania, atestata documentar inca de acum aproape 1.900 de ani. Alburnus Maior (numele roman al Rosiei Montane) era in Antichitate un important centru comercial. Aici existau piete si mine de aur, se organizau licitatii, era unul din nodurile economice importante ale Europei. Se spune ca romanii au extras de la Rosia Montana aproape 200 de tone de aur sl 1.500 de tone de argint iar Imperiul Austro-Ungar a extras si el 100 de tone. In ultimii ani localitatea a mai devenit cunoscuta si datorita „galeriilor romane” – un termen oarecum impropriu atat timp cat vestigiile sapaturilor efectuate de romani au fost, in mare parte, „alterate” de exploatarile ulterioare.

La capitolul rezervelor de aur, Romania se plaseaza pe locul 31 in lume, inaintea unor state precum Polonia, Australia, Danemarca, Bulgaria, Brazilia, Canada, Serbia sau Ungaria. Rezervele de aur din lume se ridica la 30.100 de tone. Cu cele aproape 104 tone, suntem cel mai bine plasati in zona Europei Centrale si de Est. Cel mai mult aur este detinut de Statele Unite ale Americii – 8.150 tone – reprezentand aproape 30% din rezervele de pe glob. Pozitia a doua, la mare distanta, este ocupata de Germania, cu 3.400 tone de aur. Urmeaza Fondul Monetar International, care detine 2.700 tone de aur.