roman_centruzi1.jpgReprezentanţii Primăriei municipiului Roman au inaugurat Centrul de Îngrijire de Zi pentru Copiii Aflaţi în Situaţii de Risc, imobil situat în imediata apropiere a Şcolii „Sergiu Celibidache”.

Centrul vine în întâmpinarea a 50 de copii cu vârste cuprinse între 6 şi 15 ani, proveniţi din familii aflate în următoarea situaţie: nu dispun de condiţii socio-materiale suficiente pentru creşterea şi educarea; familii cu mulţi copii, care întâmpină dificultăţi în susţinerea financiară a educaţiei acestora; copii proveniţi din familii monoparentale, aflate temporar în situaţii de criză şi copii ai căror părinţi au rămas fără serviciu.

Clădirea în care îşi desfăşoară activitatea Centrul de Zi pentru Copii se află în incinta Şcolii Sergiu Celibidache şi a fost reabilitată la standarde europene. Spaţiile sunt complet amenajate, modernizate şi dotate, la parter existând un cabinet psihologic şi de evaluare medicală, birou administrativ, birou social, grup sanitar pentru persoane cu dizabilităţi, sală de mese, oficiu, magazie. La etajul I se află sala de activităţi de grup, spaţiu pregătire activităţi, spaţiu multifuncţional, grupuri sanitare. Pentru buna funcţionare a centrului au fost create 10 noi locuri de muncă permanente: director, pedagog, psiholog, asistent social, doi învăţători, profesor, medic, animator social educativ, personal de întreţinere.

„După ce am inaugurat Casa Bunicilor şi Casa Pîinii, a venit momentul deschiderii acestui centru de zi pentru copii, un al treilea pilon important din activitatea socială a administraţiei locale. Centrul de zi include o mini-bucătărie, o sală de învăţat, o sală de joacă, grupuri sociale şi cabinete, urmînd să găzduiască aproximativ 50 de copii, aleşi în urma evaluării, prin intermediul unităţilor şcolare, a cazurilor deosebite. În întreaga ţară au fost finanţate doar două astfel de proiecte, la Roman şi la Braşov. Cea mai mare parte a finanţării a venit de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei şi de la Guvern. A fost necesară realizarea altor două lucrări importante în această zonă – amenajarea unui teren de joacă, investiţia fiind de aproximativ 300.000 de lei, respectiv punerea la adăpost a acestei clădiri şi a Şcolii Sergiu Celibidache prin montarea unor garduri şi a unei plase sintetice de protecţie, investiţia fiind de 160.000 de lei. Personalul care va lucra la acest centru de zi a fost angajat prin intermediul Asociaţiei Roman 2000, acreditată recent să desfăşoare activităţi sociale”, a explicat primarul Laurenţiu Dan Leoreanu.

Implementarea proiectului s-a putut face cu sprijinul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, bugetul total fiind de 83.867 Euro. Centrul îşi desfăşoară activitatea de luni până vineri, între orele 8.00 – 18.00, pe două grupe; gimnazială 8.00 – 13.00, primară 13.00 – 18.00.