Taxele şi impozitele practicate de Consiliul Local Reşiţa vor rămâne şi în 2018, în cea mai mare parte, aceleaşi cu cele din anul care se încheie, excepţie făcând impozitul de clădirile abandonate şi cel pe terenul nelucrat.

Taxele, în principiu, rămân aceleaşi ca cele de anul trecut. Nu sunt schimbări semnificative în niciun domeniu, doar că am crescut rata de impozitare la clădirile care sunt abandonate, vechi, neîngrijite. În urma demersurilor făcute de comisia formată din lucrători de la Urbanism, de la Poliţia locală, de la Patrimoniu, au fost identificate, până la această dată, 30 de clădiri. Acţiunea de identificare va continua şi în perioada următoare. A fost o nemulţumire manifestată de unul dintre reprezentanţii Asociaţiilor de revoluţionari, legată de scutirile de impozit, în care avem un litigiu. Dacă instanţa le dă câştig de cauză, noi ne conformăm, dar legislaţia spune clar: consiliile locale pot să decidă acordarea de scutiri şi nu există o obligaţie. Şi eu am fost, la Revoluţia din 1989, purtător de armă, am stat şi am apărat obiective din centru civic şi nu am cerut nicio diplomă şi, cu atât mai mult, alte beneficii„, a declarat, la finalul şedinţei ordinare a Consiliului Local Reşiţa, primarul municipiului, Ioan Popa.

Acesta susţine că revoluţionarii au venituri lunare fixe de la statul român, care, în opinia sa, nu sunt deloc de neglijat. Ori, veniturile municipalităţii au scăzut mult prin bugetul legiferat de Guvernul Tudose. Taxele, în primul rând, de la 16 la 10% afectează în mod negativ bugetul municipiului Reşiţa, fapt pentru care va încerca să compenseze aceste lipsuri, dar nu tăind din investiţii, ci din costuri, după cum a precizat Ioan Popa.

În ceea ce priveşte impozitele, consilierii locali au decis ca pentru terenul agricol nelucrat timp de doi ani consecutiv, impozitul să se majoreze cu 100%, începând cu al treilea an, şi cu 500% pentru clădirile şi terenurile neîngrijite, situate în intravilan.

De asemenea, consilierii locali au aprobat ca şi pentru anul viitor, plata cu anticipaţie a impozitelor pe clădiri, teren ori mijloace de transport datorate pe întregul an de către persoane fizice sau juridice, se acordă o bonificaţie de zece la sută. AGERPRES