pendiuc__tudor.jpgPrimarul municipiului Pitesti, Tudor Pendiuc, a anuntat marti ca nu intentioneaza sa faca disponibilizari de personal sau sa elimine anumite drepturi salariale, cata vreme nu exista niciun fel de reglementari legale in acest sens, iar numarul angajatilor este oricum insuficient.

„Pana in prezent nu exista niciun act normativ care sa reglementeze o astfel de situatie sau in care sa se precizeze cum se face acea reducere de personal anuntata de Guvern. Exista o legislatie care reglementeaza concedierile in masa, cu plata unor salarii compensatorii. Decat sa platesti salarii compensatorii, nu mai bine ii lasi pe angajati sa lucreze? Din pacate, in Romania, intai taiem si apoi masuram”, a declarat Pendiuc.

Intrebat daca angajatii din Primaria Pitesti au primit in acest an prime de vacanta si alte stimulente salariale, Tudor Pendiuc a fost la fel de categoric, afirmand ca nici nu si-a pus problema eliminarii lor.

„Au beneficiat si vor mai beneficia in continuare de aceste drepturi, pentru ca nu exista niciun act normativ care sa-mi interzica acest lucru. Cum sa incurajezi performanta, fara acordarea unor stimulente, cum este salariul de merit, cum sunt primele?”, s-a intrebat, retoric, primarul Pitestiului.

In opinia sa, reducerea cheltuielilor in sectorul bugetar ar fi eficienta daca „s-ar umbla” la salariile foarte mari din sistem, nu prin concedierea sau diminuarea veniturilor celor cu salari mici. „Ar trebui umblat la acele salarii care ajung pana la cer. Cati functionari debutanti, cu salariu de 600 de lei, cum avem si noi, ar putea fi platiti din salariul unui sef dintr-o agentie, care primeste 18.000 de lei? Eu cred ca asa ar trebui pusa problema”, a mai declarat Pendiuc.

Edilul a mai precizat ca la stabilirea numarului de angajati din administratiile locale ar trebui sa se tina cont si de forma de organizare a serviciilor publice, precum cele de salubritate sau de intretinere a strazilor, pentru ca in unele cazuri acestea sunt externalizate, in altele nu.

„Oricum, prin externalizare se ajunge la costuri mai mari. Noi am calculat ca in prezent cheltuielile pentru intretinerea drumurilor sau pentru salubritate reprezinta cam 60% din sumele pe care le-am plati unor operatori privati”, a explicat primarul. Tudor Pendiuc a spus ca in prezent la Primaria Pitesti lucreaza 274 de persoane, care fac cu greu fata volumului de munca existent. Tudor Pendiuc (PSD) se afla la al cincilea mandat de primar al municipiului Pitesti, la alegerile din 2008 impunandu-se din primul tur, cu peste 70% din voturi.