La Piatra Neamt va avea loc o noua editie a “Gradinitei de Vara”

In perioada 14 iulie � 15 august, Primaria municipiului Piatra Neamt organizeaza in cartierul Speranta a treia editie a “Gradinitei de Vara”. Autoritatea locala a initiat un program care sa vina in sprijinul organizarii timpului liber al copiilor proveniti din familiile nevoiase din cartierele Speranta si Muncii.
Scopul proiectului este socializarea copiilor rromi, stoparea marginalizarii acestora in viata comunitatii locale. Activitatile de instruire, recreere si educationale urmaresc dezvoltarea abilitatilor prin exercitii de citit, scris, memorare, de imbogatire a vocabularului, dezvoltare a simtului estetic prin educatie plastica, activitati recreative precum sport, muzica, jocuri, dezvoltarea deprinderilor motrice de recunoastere a unor elemente de orientare � culori, forme geometrice – excursii, vizite la Parcul zoologic, Muzeul de Stiintele naturii, carnaval. La sfarsitul gradinitei de vara, in august, toti copiii vor primi diplome de participare, dar cei mai buni vor fi premiati pentru rezultatele obtinute in cadrul acestor activitati instructiv-educative.

Directia de Asistenta Sociala din Primaria municipiului Piatra Neamt a initiat o colecta de rechizite, carti pentru copii prescolari, jucarii, dar si obiecte de imbracaminte de stricta necesitate si materiale de igiena. Copiii provin din familii fara posibilitati materiale si deficitare in informatii, astfel incat aceasta activitate intiata de autoritatile locale are drept scop consolidarea unor elemente informationale elementare, precum: recunoasterea culorilor, a figurilor geometrice, animalelor domestice si salbatice, onomatopee. La aceste activitati sunt invitati sa participe si parintii copiilor, pentru a fi informati cu privire la un alt mod de organizare in familie a activitatii de educare. Acestor copii le vor fi prezentate norme si deprinderi de igiena si vor fi antrenati in activitati practice de ingrijire a corpului, precum si gospodaresti.

Gradinita va functiona in cadrul Centrului Social Speranta, activitatile fiind diferentiate pe categoriile de varsta prescolara si scolara, sub indrumarea Serviciului de Protectie Sociala din cadrul Primariei. Programul educational zilnic se va desfasura in intervalul orar 9-12, de luni pana vineri, iar in fiecare zi de joi se vor organiza excursii in Piatra Neamt la obiectivele turistice si istorice si la institutiile de invatamant din municipiu.

Proiectul de realizeaza in colaborare cu Inspectoratul Scolar Judetean Neamt, doua educatoare si trei mediatori scolari asigurand activitatea de instruire si educatie. Din experienta activitatii similare desfasurate in vara anilor 2006 si 2007, nutrim speranta ca, implicand copiii acestei comunitati in activitati de instruire si educare, s-ar putea reduce efectul marginalizarii, excluderii, saraciei si chiar am putea influenta modul lor de viata. Scopul imediat pe care il urmarim este incluziunea sociala in anul scolar 2008-2009. Copiii si parintii lor vor fi orientati pentru inscriere la gradinite si scoli.

La cursurile de anul acesta ale Gradinitei de Vara s-au inscris 20 de copii care locuiesc pe str. Muncii si 10 copii din cartierul Speranta, in general copii ce vor incepe scoala in toamna acestui an. Transportul de la domiciliu la scoala si invers va fi asigurat prin grija municipalitatii.

Cetatenii municipiului Piatra Neamt, persoane fizice, dar si juridice, ne pot sprijini in actiunea de dotare a gradinitei cu rechizite scolare, materiale de igiena (detergenti, sapun, perii de dinti si pasta), dar si articole de imbracaminte si rechizite pentru copiii provenind din familiile nevoiase din cartierele Speranta si Muncii, in vederea asigurarii frecventarii cursurilor in anul scolar 2008-2009.

Articol realizat de Claudia Atanasoae