nicolas_daniel_.jpgPentru a facilita absorbtia fondurilor europene, Primaria Odobesti a initiat constituirea unei Asociatii de Dezvoltare Intercomunitara, astfel incat prin asocierea mai multor localitati sa se constituie un pol de dezvoltare urbana pentru a depune proiecte si pe fondurile care sunt destinate localitatilor mijlocii si mari, adica celor care au peste 10 mii locuitori, respectiv 25 mii locuitori.

„Consilierii odobesteni au votat in ultima sedinta de Consiliu Local, de vineri 26 iunie, constituirea unei Asociatii de Dezvoltare Intercomunitara in vederea accesarii fondurilor structurale, Odobestiul fiind un oras de categoria a III-a, cu o populatie sub zece mii de locuitori, fapt ce a impiedicat de doi ani localitatea sa acceseze fonduri in vederea modernizarii infrastructurii. Deoarece unul din criteriile de eligibilitate pentru anumite linii de finantare din fondurile structurale este cel al numarului de locuitori, am decis impreuna cu mai multi primari din podgoriile vrancene sa initiem constituirea unei Asociatii de Dezvoltare Intercomunitara astfel incat sa putem depune proiecte pe acele linii de finantare care sunt restrictive pentru localitatile mici si orasele de categoria a III-a”, a spus primarul Daniel Nicolas.

De la edilul podgorean am aflat ca din Asociatie vor face parte mai multe localitati din podgorie, in principal orasul Panciu, de asa maniera incat Asociatia sa depaseascsa 25 de mii de locuitori. „Vrem sa crestem ritmul accesarii fondurilor europene. De aceea si ideea acestei asociatii, care va depasi 25 de mii de locuitori. In acest fel vom putea accesa proiecte mari, prin care fiecare din localitatile asociate sa poata beneficia de fondurile europene, la unele capitole restrictive localitatilor mici si oraselor de categoria a III-a”, a mai spus Daniel Nicolas.

Simultan, la Odobesti avanseaza campania „Buletin de Odobesti”, care are ca scop ca pana la sfarsitul acestui an orasul sa depaseasca 10 mii de locuitori si sa intre in categoria localitatilor urbane de categoria a II-a, tocmai pentru a facilita accesarea unor linii de finantare care se adreseaza doar oraselor de categoria I si a II-a. Nu trebuie uitat ca aceasta forma de asociere este singura sansa pentru localitatile urbane mici si rurale pentru a putea accesa proiecte de anvergura, in mod special cele pe fonduri structurale, iar demersul autoritatilor odobestene este unul de pionerat in judetul Vrancea.