navodari_piata_peste.jpgLucrările de construire a unei pieţe de peşte la Năvodari, pe o suprafaţă de 2.600 de metri pătraţi, vor demara peste cel mult trei luni, printr-un proiect european în valoare de circa 1,5 milioane de euro al administraţiei oraşului, în parteneriat cu Institutul european pentru turism cultural „Eureka” – Bulgaria.

Primarul Năvodariului, Nicolae Matei, a informat, luni, într-o conferinţă de presă, că proiectul „Centru transfrontalier de afaceri în turism şi activităţi conexe – Piaţa de peşte şi produse din peşte” este derulat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră România – Bulgaria 2007 – 2013 şi se adresează agenţilor economici din turism şi sectorul piscicol. Scopul investiţiei este stimularea cooperării în afaceri în zona Năvodari – Balchik.

„Este un lucru bun, facem ca pe lângă numele de Năvodari, oraş pescăresc, să venim şi la propriu cu partea administrativă, deci să creăm condiţiile necesare pescarilor, să aibă unde să-şi vândă peştele, dar şi clienţii să aibă de unde să cumpere peşte, deci Năvodariul va deveni un centru pescăresc. (…) În acelaşi timp, avem posibilitatea să îi încurajăm pe pescarii români să înfiinţeze ferme de peşte, de scoici, de raci, iar turiştii care vin pe litoral să deguste tot felul de delicatese”, a afirmat Matei.

Potrivit acestuia, construirea pieţei de peste, care va avea forma unei păstrugi, înseamnă crearea a aproximativ 40 de locuri de muncă, lucrarea urmând să fie finalizată în 15 luni. Construcţia include o sală special amenajată pentru evenimente, un pavilion expoziţional, birouri şi o zonă unde turiştii vor putea gusta preparate din peşte. Piaţa va dispune de 26 de puncte de vânzare a peştelui.

Pe lângă construirea pieţei de peşte, proiectul mai urmăreşte promovarea atracţiilor turistice transfrontaliere Romania – Bulgaria prin organizarea a doua festivaluri ale peştelui, de concursuri gastronomice, precum şi lansarea unui ghid gastronomic denumit „Peştele în bucătăria tradiţională a românului şi bulgarului”. AGERPRES