Pe 1 decembrie, numeroși cetățeni din municipiul Moinești au ales să fie prezenți în parcul din centrul orașului pentru a lua parte la sărbătorirea Zilei Naționale cu zâmbetul pe buze, căldură în inimi și bucurie în priviri. Mulți copii îmbrăcați în costume populare, multe steaguri ale României arborate peste tot cu mândrie, adolescenți cu părinții și profesorii lor!

Deschiderea manifestărilor a fost realizată de către primarul municipiului Moinești, jr. Valentin Vieru, care a salutat și prezentat oaspeții: Mircea Fechet – deputat, Claudiu Năstase – secretar de stat, Mihaela Frantz – inspector școlar în cadrul ISJ Bacău, prof dr. Adrian Cotîrleț – managerul Spitalului Municipal de Urgență Moinești, Sorin Șova – director Poșta Bacău și consilier județean, toți consilierii locali, toți directorii unităților de învățământ din municipiu, comandanții detașamentelor de jandarmi, pompieri și ai poliției municipale.
O mențiune specială – veteranul Ion Procopie, general în retragere al armatei române, a fost de asemenea prezent în noua sa ținută de iarnă, un patriot lucid cu un discurs frumos, dătător de fiori! Domnia sa a împlinit pe 5 decembrie frumoasa vârstă de 103 ani!
A fost intonat imnul național și a fost oficiată o scurtă slujbă religioasă de un sobor de preoți de la multe din parohiile locale (inclusiv preotul parohiei catolice) și apoi un discurs rostit de preot protoiereu Costel Mareș (devenit de curând Cetățean de Onoare al municipiului) în numele arhiepiscopului Ioachim Băcăuanul. Au urmat alocuțiunile deputatului PNL de Bacău – Mircea Fechet, primarului municipiului Moinești, Valentin Vieru și apoi discursul emoționant al generalului Ion Procopie, de curând distins și cu titlul de Cetățean de Onoare al județului Bacău.
Ansamblul „Zestrea” al Asociației Culturale M. Y. Music Art a prezentat cu tinerii lor interpreți îmbrăcați în straie populare foarte frumoase un moment artistic de muzică și dans popular absolut minunat sub conducerea coordonatoarelor Irina și Alexandra Pashalov.
În final toată lumea s-a bucurat și a aplaudat momentul depunerii coroanelor și jerbelor de flori la Monumentul Centenarului.