giurgiu_china1.jpgAmbasadorul Chinei în România, Excelenţa Sa Liu Zengwen, a făcut pe 16 martie o vizită în municipiul Giurgiu, împreună cu soţia sa şi cu prim secretarul ambasadei, la invitaţia primarului Lucian Iliescu.

Vizita oficialului chinez reprezintă o reeditare a relaţiilor dintre Ambasada Chinei şi autorităţile municipale, iniţiate în urmă cu mai mulţi ani şi întrerupte pentru o perioadă de timp. Cei trei oaspeţi au fost primiţi la sediul Primăriei de primarul Lucian Iliescu şi membri ai conducerii municipalităţii, la întâlnire participând şi preşedintele Consiliului Judeţean, Dumitru Beianu precum şi subprefectul Robert Cristoi.

Au fost prezenţi de asemenea reprezentanţi ai unor instituţii de cultură din municipiu şi cadre didactice, unul dintre scopurile vizitei fiind introducerea unor cursuri de limba chineză la Liceul „Tudor Vianu”. Cu aceeaşi ocazie, ambasadorul Liu Zengwen a fost informat că alte două unităţi şcolare, respectiv şcolile nr. 4 şi nr. 8, intenţionează să introducă în programul de învăţământ cursuri de limba chineză.

Primarul Lucian Iliescu menţiona faptul că relaţiile dintre România şi China au fost foarte strânse, inclusiv în plan economic, salutând faptul că în această perioadă autorităţile române şi cele ale Republicii Populare Chineze încearcă să consolideze cooperarea dintre cele două state. ” Mă bucur că astăzi avem ocazia să reluăm relaţiile culturale şi sunt convins că instituţiile din municipiul Giurgiu vor crea aici cadrul cel mai bun pentru ca elevii să înveţe limba chineză, să studieze cultura şi tradiţiile poporului chinez. Vă adresez, totodată, invitaţia de a veni ori de câte ori doriţi la Giurgiu, vom avea astfel posibilitatea să vă prezentăm mai multe despre municipiu şi judeţ, despre zonele cu potenţial turistic şi economic”, a declarat primarul Lucian Iliescu.

Ambasadorul Liu Zengwen s-a declarat mulţumit de perspectivele de colaborare cu autorităţile giurgiuvene. El a menţionat faptul că ştie, la rândul său, mai multe despre Giurgiu: „Pentru noi este o onoare să ne aflăm astăzi aici, putem spune că suntem mesagerii unei bune colaborări între ţările noastre. Eu am mai fost la Giurgiu şi am aflat multe despre municipiul dumneavoastră. Relaţiile dintre ţările noastre sunt foarte bune, chiar anul trecut au fost sărbătoriţi 65 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice între China şi România. Personal, am văzut la Giurgiu un potenţial de dezvoltare deosebit, şi sunt optimist în ceea ce priveşte relaţiile dintre noi pe viitor”.

Însoţiţi de primarul Lucian Iliescu şi mai mulţi reprezentanţi ai Primăriei, oficialii Ambasadei Chinei au vizitat apoi Şcoala Generală nr. 4, unde au fost primiţi cu pâine inscripţionată cu mesaje de bun venit în limba chineză. Au vizitat, de asemenea, muzeul şcolii, iar elevii clasei a III-a au prezentat un program artistic şi didactic în limba chineză.

A urmat vizita la Liceul „Tudor Vianu”, unde au fost primiţi cu o urare de bun venit rostită în limba chineză şi spre surpriza înalţilor oaspeţi, cu un dans al dragonului interpretat cu multă măiestrie.

Nu în ultimul rând, oficialii ambasadei au fost invitaţi la sediul Centrului de Conservare şi Promovare a Culturii Tradiţionale, unde au fost impresionaţi de costumele populare româneşti, de obiectele de artă populară tradiţională şi de meşteşugurile tradiţionale, foarte asemănătoare cu cele din China. Aici le-a fost prezentat un program artistic în limbile chineză şi română, o impresie deosebită făcând corul şcolii.