Singurul proiect din regiunea Nord-Est pentru românii din diaspora care doresc să revină acasă şi să-şi înfiinţeze o afacere va fi derulat de Consiliul Judeţean Iaşi, prin Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Euronest, bugetul proiectului fiind de două milioane de euro, potrivit preşedintelui CJ Iaşi, Maricel Popa.

Conform acestuia, 150 de persoane vor beneficia de servicii de consiliere, informare şi formare, inclusiv sprijin pentru elaborarea de planuri de afaceri, în cadrul proiectului „ReCONNECT DIASPORA – Reconectarea resurselor umane active din diaspora la comunităţile de origine prin susţinerea antreprenoriatului„. Prin intermediul aceluiaşi proiect, alte 30 vor primi subvenţii de până la 40.000 euro pentru crearea a 60 de noi locuri de muncă în Regiunea de Nord-Est.

Proiectul „ReCONNECT DIASPORA” va avea un buget de două milioane de euro şi se va derula pe parcursul a 36 de luni, în parteneriat public şi privat.

„Cel mai preţios capital al judeţului Iaşi şi al regiunii îl reprezintă oamenii săi. Dispunem de resurse umane înalt calificate în marile centre universitare de aici, a căror pregătire aduce plus-valoare economiilor marilor capitale ale lumii. Este timpul să îi aducem acasă pe cei care au pribegit ani buni în căutarea unor locuri de muncă bine plătite. Calitatea vieţii în judeţul Iaşi şi în regiune a crescut simţitor în ultimii ani, avem educaţie în limbi străine, servicii medicale îmbunătăţite, o viaţă culturală animată şi o infrastructură care se dezvoltă de la un an la altul. (…) Sunt convins că semnalul pe care îl vom da cu acest proiect va genera efecte în lanţ în rândul comunităţilor din Diaspora, care vor începe să conştientizeze că există un viitor aici, acasă, pentru fiecare”, a declarat Maricel Popa, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi şi preşedintele Euronest.

Proiectul ReConnect Diaspora îşi propune să accelereze reatragerea resurselor umane plecate, stimulându-le spiritul antreprenorial şi oferindu-le sprijin pentru dezvoltarea unei afaceri în regiune, a menţionat Popa.

Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Euronest a fost înfiinţată în 2008, de către consiliile judeţene din Regiunea Nord-Est pentru furnizarea de servicii de interes public la nivel regional. Până în prezent, Euronest a derulat proiecte de peste 120 de milioane lei. În perioada 2015-2017, Euronest a contribuit la atragerea, de către firmele de IT din Regiune, a peste 40 de milioane de euro, prin Clusterul Regional Inovativ Euronest IT&C Hub. AGERPRES