nicolae_dumitru_.jpgPrimarul municipiului Galaţi, Dumitru Nicolae, a declarat, miercuri, că proiectul ISPA-Deşeuri, în valoare de 24 milioane de euro, va fi gata la timp, adică până la sfârşitul acestui an. Nicolae a spus că lucrările la staţia de sortare şi cea de compost s-au finalizat, urmând să se mai realizeze drumul de acces, închiderea vechii gropi de gunoi şi deschiderea noii gropi ecologice.

”Termenul final pe care nu-l putem depăşi este decembrie 2011, atunci vom fi gata… Nu sunt lucrări de complexităţi deosebite, dar sunt lucrări care trebuie făcute şi trebuie să avem şi timp frumos”, a spus primarul.

În cadrul proiectului, ar urma să se amplaseze în oraş şi pubele pentru colectarea selectivă a gunoaielor. În paralel, o firmă din Suedia este interesată să realizeze cu finanţare proprie o staţie de incinerare a gunoiului, energia rezultată urmând să fie valorificată. ”Sunt mai multe propuneri, dar aceasta din Suedia mi s-a părut cea mai interesantă. Ea încheie de fapt ciclul privind tratarea gunoaielor menajere. Firma din Suedia vrea să facă pe banii ei o investiţie, la fel cum a făcut la ei. Este vorba de o staţie de incinerare gunoi cu folosirea energiei de la ardere pentru producerea energiei şi a căldurii”, a spus Dumitru Nicolae.


Potrivit primarului, propunerea este una binevenită, întrucât noua groapă ecologică ar funcţiona mai mult timp, deoarece, chiar şi după sortare, mai rămâne o cantitate mare de gunoi. AGERPRES