În municipiul Focşani, parcarea poate fi plătită, începând de miercuri, şi prin SMS sau printr-o aplicaţie instalată pe telefonul mobil, a anunţat primarul oraşului, Cristi Misăilă, în cadrul unei conferinţe de presă.

„Am introdus în municipiul Focşani un nou sistem de plată pentru parcările cu taxă. Ne dorim să fie o formulă modernă, prin care cetăţenii să poată să achite parcarea, să poată fi informaţi despre timpul pe care îl au la dispoziţie, despre modalităţi de plată. Aplicaţia poate fi descărcată pe telefoanele Android, iOS şi Windows şi este uşor de utilizat”, a declarat primarul municipiului Focşani.

Plata poate fi făcută trimiţând un SMS la 7420 cu textul 141 urmat de numărul de înmatriculare a maşinii pentru o parcare de o oră sau 140 urmat de numărul de înmatriculare pentru parcare de o zi. Plata parcării se poate face în lei, prin intermediul aplicaţiei mobile, sau în euro, în cazul plăţii prin SMS. În paralel, pentru o scurtă perioadă de timp, va fi încă posibilă plata şi la operatorii din teren.

Tariful este de 1,5 lei pe oră sau de 12 lei pe zi la plata directă sau cea prin aplicaţia mobilă, iar în cazul celei prin SMS de 35 eurocenţi plus TVA pentru o oră, respectiv trei euro plus TVA pentru întreaga zi.

Pentru cei care nu plătesc parcarea, sancţiunile pot merge de la blocarea roţilor, până la ridicarea maşinii sau amendă cuprinsă între 200 şi 400 de lei. De aceea, este foarte important ca utilizatorul să se asigure că a primit confirmarea plăţii.

„Dacă nu a fost făcută plata, se trece la blocarea roţilor. Deblocarea roţilor costă 50 de lei. E mult mai avantajos să plăteşti 1,50 lei şi să stai liniştit în parcare, decât să suporţi această metodă punitivă. Trebuie să o aplicăm până la momentul în care toţi utilizatorii finali vor înţelege necesitatea plăţii. După lansarea unei plăţi, orice utilizator va primi un SMS de confirmare. Lipsa acestuia înseamnă neplata locului de parcare şi trebuie repetată procedura”, a declarat directorul SC Parking SA, Nicuşor Statache, societate din subordinea Consiliului Local al primăriei, care gestionează locurile de parcare din municipiu.

În trecut, în Focşani au fost montate parcometre pentru plata taxei de parcare, care însă au funcţionat doar o scurtă perioadă de timp şi la care urmează să se renunţe. Până în prezent, plata parcării în Focşani se putea face doar fizic, la operatorii SC Parking SA.

La nivelul oraşului Focşani sunt circa 800 de locuri de parcare cu plată, însă municipalitatea încearcă să identifice noi locuri pentru parcări cu taxă. AGERPRES