vasilescu_prioteasa.jpgManifestarea Zilele „Mihai Viteazul” care se organizează în acest an pentru prima dată la Craiova, la iniţiativa primarului Lia Olguţa Vasilescu, a debutat, joi, cu organizarea simpozionului „Mihai Viteazul şi Bănia”, organizat de secţia de istorie şi arheologie a Muzeului Olteniei urmată de vernisarea unei expoziţii cu acelaşi nume la Casa Băniei, cea mai veche clădire civilă din oraş, care găzduieşte în prezent secţia de etnografie a muzeului.

Prezentă la vernisarea expoziţiei, Lia Olguţa Vasilescu, primarul municipiului Craiova, a afirmat că organizarea Zilelor “Mihai Viteazul” la Craiova reprezintă un bun prilej atât pentru promovarea Craiovei, cât şi pentru cunoaşterea istoriei şi a personalităţii marelui domnitor, întemeietorul primei uniri a românilor.

“Cred că la nivel naţional, acest eveniment a prins foarte bine. Trebuie să arătăm Craiova şi altfel decât oraşul cu interlopi, săbii şi topoare. Chiar şi numai prin această expoziţie de excepţie vedem încă o dată că avem o istorie bogată şi aparţinem unui popor cu trecut. Ne-am fi dorit ca la prima ediţie să aducem acasă, în Casa Băniei, capul lui Mihai Viteazul, iar aici să fie un loc de pelerinaj. Faţă de 50 de persoane care vin zilnic la Mănăstirea Dealu ca să vadă aceste rămăşiţe pământeşti ale lui Mihai Viteazul, cred că în cadrul Zilelor ‘Mihai Viteazul’ ar fi venit câteva zeci de mii de personae”, a spus Lia Olguţa Vasilescu, referindu-se în context la ideea pe care a lansată-o pe 24 ianuarie, de Ziua Principatelor Unite, de a aduce la Craiova aceste oseminte.

Primarul Craiovei a mai afirmat că pe vremea fostului Mitropolit al Olteniei IPS Nestor Vornicescu au început demersurile de sanctificare a lui Mihai Viteazul, care ulterior au fost blocate, însă trebuie reluate, pentru domnitorul a înfăptuit prima Unire a românilor. “Aceste demersuri, din păcate, s-au blocat pe undeva şi vom încerca să le deblocăm, pentru că Mihai Viteazul este brandul Olteniei. Oricât am încerca nu putem să găsim altul. Aşa cum Ştefan cel Mare a devenit sfânt şi reprezintă ceva pentru toată Moldova şi Mihai Viteazul trebuie să reprezinte ceva pentru Oltenia, pentru că nu trebuie să uităm că de aici a plecat ideea de unitate a românilor. Dacă nu ar fi existat Mihai Viteazul, probabil că s-ar fi prelungit încă mult timp până românii ar fi ajuns cu toţii în interiorul aceloraşi graniţe. Chiar dacă nu a fost o unire de durată, până la urmă a reprezentat foarte mult pentru istoria noastră. România nu este reîntregită nici la această dată, mai avem un stat care se numeşte Republica Moldova unde sunt tot români, poate vom avea un Mihai Viteazul şi în această perioadă, se va mai naşte un om care să fie în stare să ne aducă pe toţi laolaltă în interiorul aceloraşi graniţe. (…) Am aflat din Turcia că singurul voievod român reţinut de manualul de istorie care se predă în şcolile din Turcia este Mihai Viteazul, pentru că a fost singurul de care turcii s-au temut şi asta pentru că la vremea respectivă a fost singurul care a avut o oaste profesionistă”, a mai spus Lia Olguţa Vasilescu.

La rândul său, Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, a afirmat că pentru acest eveniment special Muzeul Olteniei, instituţie aflată în subordinea CJ, a expus la Casa Băniei două documente rare care poartă semnătura domnitorului Mihai Viteazul. “Suntem într-o zi specială, în care sunt demarate manifestările prilejuite de Zilele ‘Mihai Viteazul’. Este un eveniment inedit pentru Craiova, o manifestare care-şi propune să onoreze personalitatea marcantă a lui Mihai Viteazul şi faptele sale de vitejie. În cadrul acestei expoziţii, craiovenii şi pasionaţii de istorie vor putea găsi cele mai valoroase şi concludente dovezi ale epocii istorice în care a trăit domnitorul: obiecte şi piese de podoabă din perioada respectivă, inele sigilare care au aparţinut Banilor Olteniei, costume de epocă, arme şi litografii cuprinzând imagini din perioada domniei lui Mihai Viteazul. Sunt câteva zile în care craiovenii se pot bucura de cultură, istorie şi cunoaştere. Consiliul Judeţean Dolj este alături de Primăria Craiova şi salută această manifestare”, a spus Prioteasa.

Şi prefectul judeţului Dolj, Marius Cristinel Deca, a afirmat că Zilele “Mihai Viteazul” reprezintă cea mai importantă acţiune din ultimii ani de promovare a Craiovei. “Vă felicit doamna primar pentru această iniţiativă. De la început aţi făcut demersurile pentru a aduce capul lui Mihai Viteazul la Craiova, dar din păcate nu am reuşit. Poate şi timpul a fost prea scurt. Este cea mai importantă acţiune din ultimii ani de promovare a oraşului nostru şi pentru acest lucru meritaţi toate felicitările”, a spus Deca.

Zilele „Mihai Viteazul” se desfăşoară la Craiova în perioada 9-12 mai, iar programul manifestării cuprinde desfăşurarea simpozionului şi expoziţiei ‘Mihai Viteazul şi Bănia’, organizat Muzeul Olteniei, proiecţia filmelor ‘Buzduganul cu trei peceţi’ şi ‘Mihai Viteazul’ care vor rula în aer liber, în Piaţa Prefecturii din Craiova care poartă numele marelui domnitor, concerte de muzică populară susţine cu cunoscuţi interpreţi precum Veta Biriş, Sava Negrean Brudaşcu, Furdui Iancu. De asemenea, tot în aer liber va putea fi vizionat spectacolul “Bătălia de la Călugăreni”, cu Maia Morgenstein , Ion Besoiu, Maria Buză, Vlad Miriţă, Radu Pietreanu şi Vasile Calofir, cei mai buni cascadori din România şi 12 cai de rasă pură. Prima ediţie a Zilelor „Mihai Viteazul” se încheie pe 12 mai cu un carnaval de costume şi dansuri contemporane la care oficialităţile vor participa îmbrăcate în costume de epocă. AGERPRES