Primăria municipiului Constanţa a inaugurat Centrul „Sfânta Filofteia”, primul obiectiv social pentru persoanele fără adăpost, pentru care autoritatea locală a alocat de la buget 705.000 lei, se arată într-un comunicat de presă al administraţiei locale.

Centrul a fost amenajat la primul etaj al unui complex comercial, are o capacitate de 50 de locuri, un dormitor pentru femei cu 14 paturi şi un dormitor pentru bărbaţi cu 36 de paturi, dotate cu grupuri sanitare şi duşuri, deţine o sală de socializare, o sală de primire şi un birou pentru personal.

Astăzi este un moment de mare bucurie. Comunitatea pune mână de la mână pentru semenii săi şi naştem un model prin generozitatea unor oameni cu inimă care s-au alăturat colegilor de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială„, a declarat primarul municipiului Constanţa, Decebal Făgădău.

În timpul inaugurării, primarul Făgădău şi viceprimarul Costin Răsăuţeanu i-au mulţumit reprezentantului Fundaţiei „Sammarina”, Stere Samara, care a pus la dispoziţie gratuit spaţiul, lui Petre Preda de la Asociaţia „Suflete Deschise” care va asigura hrana beneficiarilor, Arhiepiscopiei Tomisului şi Mariei Burchel de la Asociaţia „Benevolus” care a ajutat cu o parte din dotările centrului.

Centrul social furnizează gratuit persoanelor fără adăpost servicii de îngrijire personală, supraveghere, găzduire temporară pe timp de noapte, în vederea depăşirii situaţiilor de dificultate, prevenirii şi combaterii riscului de excluziune socială, promovării incluziunii sociale şi creşterii calităţii vieţii.

Principalele activităţi oferite în acest adăpost constau în cazare pe perioada nopţii timp de şase luni, cu posibilitatea de prelungire pentru încă şase luni, asigurarea condiţiilor pentru igienă corporală duş, igienizarea lenjeriei beneficiarilor; supravegherea beneficiarilor pe timpul nopţii; asigurarea unor echipamente de cazarmament adecvate.

De asemenea, în baza unui acord de parteneriat încheiat de primărie, Asociaţia „Suflete deschise” va oferi beneficiarilor pachete cu hrană pentru micul dejun, iar Arhiepiscopia Tomisului asigură activităţi de socializare şi asistenţă religioasă cu personal propriu.

De serviciile acestui centru vor putea beneficia persoanele fără adăpost, cu domiciliul/reşedinţa înregistrată în actele de identitate pe raza municipiului Constanţa, care nu au o locuinţă, trăiesc în stradă, spaţii publice, precum parcuri, scări de bloc, canale, imobile dezafectate sau nelocuite, care nu au acces imediat la o formă de locuire, persoanele fără adăpost, fără acte de identitate, identificate în evidenţele poliţiei locale, cu ultimul domiciliu/reşedinţa în municipiul Constanţa, precum şi, prin excepţie, persoane fără adăpost cu adresa de domiciliu în altă unitate administrativ-teritorială, identificate pe raza municipiului Constanţa, pe perioada sezonul rece noiembrie – martie, în funcţie de locurile disponibile. AGERPRES