Consilierii locali clujeni au votat miercuri majorarea tarifelor pentru colectarea deşeurilor în condiţiile în care fără această mărire de preţ operatorii de salubritate nu ar mai fi ridicat, începând de joi, gunoaiele produse de locuitorii oraşului.
Preţul a fost astfel majorat pentru persoanele fizice, care reprezintă 96 la sută din populaţia municipiului, de la 7,05 lei pe persoană, pe lună, la 8,38 lei. Majorarea de preţ a fost necesară şi pentru a se acoperi costurile transportului la Oradea a deşeurilor produse în Cluj-Napoca, care este cel mai mare oraş din Transilvania, şi în condiţiile în care rampa de depozitare a deşeurilor a fost închisă în urmă cu trei săptămâni.
Potrivit primarului Emil Boc, chiar şi în condiţiile majorării tarifelor, preţul practicat este mai mic decât cel al altor oraşe şi se înscrie în media preţului practicat la nivel naţional. Astfel, la Târgovişte tariful pentru ridicarea deşeurilor este de 16 lei, la Timişoara 10,78 de lei, la Sibiu 11 lei, la Braşov 9,06 lei, iar la Piatra Neamţ 8,44 de lei. La fel, preţul pentru persoanele juridice a crescut la 70,34 lei pe metru cub.
Potrivit prevederilor legale, operatorii de salubritate, respectiv firmele Rosal şi Brantner, care operează în Cluj pot solicita majorarea preţurilor la salubritate dacă timp de trei luni consecutiv au majorări ale cheltuielilor care depăşesc 5 la sută. Astfel, documentele de argumentare a majorării taxelor prezentate de Primăria Cluj-Napoca arată că operatorii de salubritate au avut în perioada 15 aprilie-15 iulie creşteri ale cheltuielilor cu un procent mai mare de 5 la sută, ceea ce-i îndreptăţeşte să ceară majorarea tarifelor.
Aceste majorări au fost cauzate şi de faptul că Salprest, firma care administrează rampa temporară de depozitare a deşeurilor, acum închisă, a majorat în aprilie taxele de depozitare pe care le percepea de la operatorii de salubritate.
‘Astăzi sunt prevăzute condiţiile legale pentru a solicita noile tarife. Din două motive. Au expirat cele trei luni şi costurile au fost suportate de către ei. Şi de mâine se schimbă situaţia juridică, nu se mai duc deşeurile la Alba Iulia, ci la Oradea şi pentru asta operatorii au spus clar ‘noi de mâine nu mai avem cadru legal să ducem gunoaiele dacă nu sunt tarife aprobate’. Dacă nu sunt tarifele aprobate, ajung gunoaiele în stradă, pentru că ei au nevoie de un preţ probat pentru a face contractele cu transportatorii şi a duce gunoaiele la Oradea’, a spus Boc.
Preţul propus de municipalitate, şi care a fost votat de consilieri, trebuie să acopere atât costurile de neutralizare a deşeurilor la un depozit autorizat, cât şi costurile cu transportul către acel depozit. În cazul municipiului Cluj-Napoca, depozitul autorizat în care se face depozitarea deşeurilor este cel din Oradea, după ce timp de două săptămâni de la închiderea rampei oraşului gunoaiele au fost duse la Alba Iulia.
Proiectul de majorare a preţurilor de colectare a deşeurilor a fost votat de 17 consilieri locali, dintr-un total de 27, zece fiind absenţi. Dintre cei prezenţi, 15 au votat pentru majorarea tarifelor, iar doi consilieri de la PSD au votat împotrivă.
De la începutul acestui an rampa temporară de depozitare a deşeurilor din Cluj-Napoca, cu o capacitate de 47.733 tone şi singura care mai funcţiona, a fost închisă de trei ori. În primele două cazuri au fost găsite soluţii pentru redeschiderea rampei, dar ele au funcţionat pe termen scurt. Ultima oară, în 25 iunie, rampa a fost închisă definitiv.
În judeţul Cluj urmează să se construiască un Centru de management integrat al Deşeurilor. Proiectul este gestionat de Consiliul Judeţean Cluj şi a fost demarat în 2012, cu termen de finalizare în 2014. Contractul a fost atribuit prin licitaţie asocierii dintre firmele SC Confort SA, Atzwanger SPA, SC Ladurner Impianti SRL, SC Vel Service SA, iar valoarea contractului, finanţat din fonduri europene, este de 107,5 milioane de lei.
Proiectul nu a mai fost finalizat însă, iar în octombrie 2014 CJ Cluj a reziliat contractul, invocând executarea unor lucrări neconforme. De asemenea, în ianuarie 2015 CJ Cluj a depus o plângere penală împotriva firmelor care execută lucrările la centru. Cel mai optimist termen de finalizare a acestui proiect, care trebuie dus până la capăt, este de minim un an.AGERPRES