Bugetul municipiului Blaj în 2010, de peste 31 de milioane de lei, cuprinde cele mai mari fonduri din ultimele două decenii alocate investiţiilor şi reparaţiilor curente, în sumă totală de aproape 22 de milioane de lei, se arată într-un comunicat dat publicităţii, vineri, de autorităţile locale.
Veniturile proprii, inclusiv cotele defalcate din impozitul pe venit, sunt de 14,7 milioane de lei, în creştere cu 31,3% faţă de bugetul anului precedent, în condiţiile în care impozitele şi taxele locale au rămas la valoarea minimă stabilită de lege. „Bugetul anului 2010 este cel mai ambiţios proiect anual pe care Blajul l-a avut în ultimii ani”, a apreciat primarul Blajului, Gheorghe Valentin Rotar.

Nivelul ponderii salariilor în bugetul propriu indică modul de eficientizare a banilor publici în favoarea dezvoltării urbane. Dacă, în urmă cu şase ani, salariile reprezentau 60% din veniturile Primăriei Blaj, anul trecut s-a ajuns la 25%. Pentru 2010 sunt prognozate cheltuieli salariale ce nu vor depăşi 17,5%, se arată în comunicat. Unul dintre cei mai importanţi factori care au dus la scăderea acestui indicator este dezvoltarea economică, aceasta ducând la creşterea masei de impozitare de la nivel local, susţin autorităţile locale.

Un alt indicator aflat în scădere continuă în bugetul administraţiei publice din Blaj este cel al cheltuielilor de funcţionare de la nivelul Primăriei. Măsurile de eficientizare a activităţii au dus la o scădere cu 35% a acestor sume. Bugetul de investiţii şi reparaţii curente, raportat la veniturile proprii, este de peste 50%, respectiv de 7,8 milioane de lei, finanţările rambursabile (credit) asigură opt milioane de lei, iar şase milioane de lei sunt din surse atrase, nerambursabile (proiecte europene).

Banii alocaţi pentru investiţii vor merge către repararea capitală a Colegiului „I.M. Clain”, construirea unui nou cămin cultural în localitatea Tiur, continuarea lucrărilor la centrul istoric, amenajarea Parcului Avram Iancu, modernizarea zonei turistice Teiul lui Eminescu şi Crucea lui Iancu, extinderea alimentării cu gaz în localitatea componentă Spătac, continuarea lucrărilor de modernizare în cartierele Veza şi Ciufud, amenajarea unui parc şi a intersecţiei din zona Catedralei ortodoxe „Sfânta Maria”, modernizarea mai multor străzi şi a unui pasaj la nivel cu calea ferată.

De asemenea, se are în vedere modernizarea Centrului Cultural „Iacob Mureşianu”, amenajarea Muzeului de Istorie „Augustin Bunea”, precum şi achiziţionarea unei maşini pentru deszăpezit şi a unui rulou compactor. Un capitol aparte se referă la plata unor proiecte, studii de fezabilitate sau proiecte tehnice pentru centura de ocolire a Blajului, căminele culturale din Petrisat şi Mănărade, modernizarea DC 34 Blaj – Crăciunelul de Jos, mansardarea unei grădiniţe şi pentru introducerea de utilităţi în cel mai recent ansamblu de locuinţe din municipiu. AGERPRES