stavarache_romeo1.jpgUn „Incubator de afaceri”, care va găzdui în următorii trei ani un număr de 24 de IMM-uri aflate în primele luni de activitate, a fost inaugurat, joi, în cadrul Centrului de afaceri şi expoziţii „Mircea Cancicov” din Bacău.

„Prin facilităţile acordate în cadrul acestui instrument de sprijin inedit pentru firmele băcăuane, noii agenţi economici din municipiu vor beneficia de un suport substanţial în susţinerea afacerilor pe care vor să le deruleze, contribuind, astfel, eficient la dinamizarea şi dezvoltarea mediului de afaceri băcăuan”, a declarat primarul municipiului Bacău, Romeo Stavarache.

La rândul său, Dragoş Benea, preşedintele Consiliului judeţean Bacău, consideră investiţia ”un argument pentru viitorul Bacăului în domeniul economic şi de afaceri’. Micile firme vor beneficia de birouri echipate şi mobilate, sprijin financiar şi servicii de consultanţă. Împreună cu logistica necesară demarării afacerilor, Incubatorul oferă facilitarea activităţilor de networking, a transferului de know-how şi acordarea de susţinere în dezvoltarea de parteneriate.


‘Incubatorul de afaceri’, administrat de Asociaţia de dezvoltare intercomunitară zona metropolitană Bacău, a fost înfiinţat prin colaborarea Primăriei municipiului Bacău cu Agenţia pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru IMM-uri (AIPPIMM) şi Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în cadrul Programului Naţional Multianual de Înfiinţare şi Dezvoltare de Incubatoare Tehnologice şi de Afaceri în România. Obiectivele acestui program sunt dezvoltarea spiritului antreprenorial, dezvoltarea sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii din România şi scăderea şomajului.

Perioada de incubare în afaceri este de 3 ani, plus 2 ani monitorizare post-incubare. La festivitatea de inaugurare a ‘Incubatorului de afaceri’ din Bacău au participat Yesim Oruc, reprezentant rezident în România al Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, Cristian Haiduc, preşedintele Agenţiei pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru IMM-uri, reprezentaţi ai Agenţiei de Dezvoltare Regiunea Nord Est, instituţiilor publice băcăuane şi Camerei de comerţ şi industrie Bacău. ‘Incubatorul de afaceri’ este integrat noului Centru de afaceri expoziţii Bacău, investiţie ce a costat aproape 14 milioane de euro, sumă din care 60 la sută o reprezintă finanţare europeană.


Complexul, cel mai mare de acest tip din zona Moldovei, situat în zona vestică a municipiului Bacău, mai cuprinde pe o suprafaţă de peste 25.000 metri pătraţi un Centru de documentare şi marketing, cu spaţii destinate organizării de seminarii, conferinţe, întâlniri , consultanţă, relaţii cu publicul precum şi un mare Pavilion, cu două module, destinat expoziţiilor comerciale. ‘Incubatorul de afaceri’ este integrat noului Centru de afaceri expoziţii Bacău , investiţie ce a costat aproape 14 milioane de euro, sumă din care 60 la sută o reprezintă finanţare europeană. Complexul, cel mai mare de acest tip din zona Moldovei, situat în zona vestică a municipiului Bacău, mai cuprinde pe o suprafaţă de peste 25.000 metri pătraţi un Centru de documentare şi marketing, cu spaţii destinate organizării de seminarii, conferinţe, întâlniri , consultaţă, realaţiilor cu publicul precum şi un mare Pavilion, cu două module, destinat expoziţiilor comerciale.

‘Asemenea ‘instrumente’ de susţinere şi educaţie economică, cum este noua investiţie, pot contribui eficient şi dinamic, împreună cu infrastructura care este în curs de realizare ori proiectare – modernizarea Aeroportului internaţional ‘George Enescu’, centura ocolitoare a municipiului Bacău, artera de scurtare a accesului din centrul municipiului către zona de vest a oraşului Bacău- dar şi de Parcul industrial de înaltă tehnologie Hemeiuşi, ori de firmele de tradiţie care şi-au revigorat activitatea – Aerostar, Agricola, chiar şi Rafo -, la sporirea atractivităţii, în următorii ani, a judeţului pentru investitori şi, implicit, la dinamica proceselor economice din judeţ, cu implicaţii sociale favorabile’, a declarat, pentru Agerpres, Dragoş Benea, preşedintele Consiliului judeţean Bacău. AGERPRES