Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe, a anunţat că proiectul de extindere a Aeroportului Internaţional Iaşi cu un nou terminal a obţinut fonduri europene prin Programul Operaţional Infrastructură Mare.

Potrivit sursei citate, valoarea totală a proiectului de extindere a Aeroportului Internaţional Iaşi, care presupune construirea terminalului T4 şi mărirea capacităţii de parcare, este de 447,2 milioane lei, valoarea eligibilă fiind de 367,8 milioane de lei. Din această sumă, 85% reprezintă contribuţia de la Fondul European de Dezvoltare Regională, 13% este contribuţia de la bugetul de stat, iar restul va fi alocat din bugetul Aeroportului.

Viitorul terminal va fi construit pe o suprafaţă de peste 30.000 de metri pătraţi, în conformitate cu obiectivele de protecţie a mediului.

Potrivit proiectului, noul terminal al Aeroportului Internaţional Iaşi va fi finalizat la finalul anului 2023 şi va deservi zboruri internaţionale. Terminalul, al patrulea la număr, va avea trei niveluri (subsol tehnic, parter şi etaj), şapte porţi pentru plecări şi trei porţi pentru sosiri, cu posibilitatea de asigurare a unor fluxuri bidirecţionale. Trei dintre porţile de la etaj vor fi prevăzute cu aviobridge-uri.

„Proiectul prevede şi realizarea unui parc de panouri solare care va produce energie verde. De asemenea, echipamentele care vor fi montate în terminal vor fi de ultimă generaţie, cu un consum redus de energie. Prin construirea terminalului T4, Aeroportul Iaşi va putea procesa 3,5 milioane de pasageri anual, adică un număr dublu faţă de capacitatea pe care o au astăzi terminalele T2 şi T3. Am mizat pe extinderea infrastructurii aeroportuare pe partea de Vest şi am prins ultimul avion. A fost cea mai bună variantă de a obţine fonduri prin Programul Operaţional Infrastructură Mare. Strategia pe care am ales-o este cea fezabilă, iar acum avem şi garanţia că vom reuşi implementarea şi finalizarea proiectului. Aeroportul este un obiectiv strategic pentru dezvoltarea judeţului Iaşi şi a întregii regiuni, iar criza refugiaţilor ne-a arătat încă o dată cât de importantă este modernizarea acestei porţi aeriene care ne conectează cu lumea”, a declarat preşedintele CJ, Costel Alexe.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Marius Sorin Dangă, a declarat că modernizarea Aeroportului Iaşi va rezolva problemele legate de accesibilitate.

„Pentru Consiliul Judeţean devine o datorie să dezvoltăm infrastructura pe zona de nord a Aeroportului, drumurile către Aroneanu, conexiune cu viitoarea bretea a Autostrăzii A8, bretea care este în caietul de sarcini al proiectantului. De asemenea, pe partea de sud, Primăria Municipiului Iaşi va moderniza strada Aeroportului. În plus, a trebuit să ne asumăm dezvoltarea pe partea de est a unei infrastructuri rutiere care să pună în valoare zona cargo de la Aeroportul Iaşi şi să prefigurăm o conexiune către Holboca, cu relaţia spre viitorul Parc Industrial. Dacă CFR va duce la capăt zona de transbordare de la Holboca, practic vom avea intermodalitate între traficul aerian, feroviar şi rutier”, a precizat Marius Sorin Dangă, vicepreşedinte al CJ Iaşi.

Directorul interimar al Aeroportului Internaţional, Romeo Vatră, a declarat la rândul său că un astfel de proiect reprezintă un pas înainte în dezvoltarea pe termen lung a aeroportului.

„Practic, am realizat întreaga documentaţie şi am făcut toate demersurile şi analizele necesare contra cronometru, un efort care acum este încununat de această aprobare a cererii de finanţare. Este un pas absolut necesar, însă mai urmează şi alţi paşi, şi trebuie să fim pregătiţi pentru a depăşi situaţiile neprevăzute în perioada următoare. Zilele viitoare vom semna contractul ce ne asigură creditul bancar pentru investiţii şi acoperirea TVA-ului, şi care reprezintă o sumă importantă în cadrul acestui proiect, urmează finalizarea procedurii de achiziţie, când vom anunţa şi căştigatorul licitaţiei, iar la final vom semna contractul de finanţare pentru proiectul tehnic şi cel de execuţie a lucrărilor la noul terminal T4. Greul de-abia cum începe, suntem însă încrezători că rezultatul va fi unul pe măsură. Ieşenii au nevoie de un aeroport modern, la standarde europene, care să deservească un număr dublu de călători şi care să fie mult mai atractiv pentru comunitate şi pentru companiile aeriene”, a afirmat Romeo Vatră. AGERPRES