Primarul municipiului Sibiu, Klaus Iohannis, a anunţat joi într-o conferinţă de presă că vor fi create în acest an o mie de noi locuri de muncă în industria auto, în Zona Industrială Vest, dintre care 600 de joburi vor fi puse la dispoziţie de nemţii de la Continental, iar alte câteva sute de francezii de la SNR Rulmenţi.
„Este cu siguranţă aşa. Continentalul deschide noua extensie în mai, acolo vor fi 600 de locuri suplimentare. SNR-ul deschide undeva, tot la mijlocul acestui an, noua secţie de producţie, unde vor fi, de asemenea, câteva sute de locuri de muncă şi urmează şi alţii. Nu presupun că va merge bine, ştiu că va merge foarte bine în 2014 şi e un lucru excepţional de bun pentru Sibiu şi pentru sibieni. Să ai într-un oraş care nu e foarte mare, în fiecare an, câteva sute până mii de locuri de muncă suplimentare, în economia locală, mi se pare un lucru extraordinar de bun, şi nu numai mie”, a spus Iohannis.
Întrebat de dacă este de acord cu afirmaţia jurnaliştilor germani de la publicaţia Die Welt, care au titrat în ianuarie că „viitorul automobilelor germane se află în România”, referindu-se la producţia de piese auto mai ales din Sibiu, Klaus Iohannis a spus că, practic, trendul a fost iniţiat de Sibiu. „Acest trend a fost iniţiat într-un fel, de noi, în această zonă a Transilvaniei şi a fost puternic încurajat. S-a potrivit cu faza în care, firme de automotive din Germania au căutat zone din Est pentru noi facilităţi de producţie şi lucrurile s-au potrivit foarte bine pentru Sibiu. Şi într-adevăr o parte semnificativă din producţia de automotive pentru mărcile germane, se face în Sibiu, respectiv în împrejurimile Sibiului”, a precizat Iohannis.
Potrivit acestuia, Zona Industrială Vest din Sibiu are multe atuuri, stabilitatea şi predictibilitatea fiind importante. „Forţa de muncă nu mai este aşa ieftină, cum a fost atunci (la apariţia Zonei Industriale Vest – n.r.), dar au apărut alte atuuri ale locaţiei economice. Locaţia economică Sibiu este mult mai matură, funcţionează foarte bine. (…) Această situaţie le dă o siguranţă producătorilor. Discut cu oamenii care conduc aceste facilităţi şi ei sunt foarte mulţumiţi de Sibiu, fiindcă este stabil, este predictibil, este o zonă de confort pentru ei şi acest lucru este dovedit de multiplele faze de extindere pe care le-au parcurs şi care ne arată că firma într-adevăr doreşte un angajament pe termen lung în Sibiu”, a spus Klaus Iohannis.
În ceea ce priveşte recrutarea de forţă de muncă pentru cele aproximativ o mie de noi locuri de muncă, Klaus Iohannis apreciază că la Sibiu există forţă de muncă bine calificată, mai mult decât în alte părţi din ţară. În plus, investitorii străini mizează pe faptul că la Sibiu, spre exemplu, se plătesc salarii mult mai mici decât cele ale celor din Germania.
„Recrutările nu se mai fac aşa uşor ca la început. Este clar. Cum nici oamenii nu mai au salariile acelea mici. Totuşi, în comparaţie cu Germania, salariile sunt foarte mici şi acest avantaj rămâne. (…) Toţi se plâng de lipsa calificării, dar asta trebuie pus în relaţia cu ce e în alte zone din România. Comparat cu alte locaţii româneşti bune, stăm bine. România comparată cu alte locaţii economice, stă prost. (…) Avem prea puţini oameni tineri care ştiu o meserie, simplă, bună şi bănoasă. Avem un dezechilibru major în sistemul de învăţământ românesc”, a afirmat primarul municipiului Sibiu, Klaus Iohannis. AGERPRES