Preşedintele Forumului Democrat al Germanilor din România, Klaus Iohannis, a declarat joi că, în calitate de primar al municipiului Sibiu, nu poate să taie de pe lista electorală un cetăţean, indiferent de etnie, chiar dacă s-a mutat în altă ţară.

„Persoanele care din varii motive pleacă din Sibiu, spre exemplu dacă cineva s-a hotărât să plece în 1992, în Germania, cu paşaport turistic, este în continuare pe lista electorală, dacă nu s-a primit nimic de la autorităţile germane, o comunicare de schimbare a domiciliului şi a cetăţeniei. Noi o evaluăm că, cea mai mare parte a persoanelor care au plecat, saşi şi români, alte etnii, au între timp situaţia clarificată”, a spus Klau Iohannis, într-o conferinţă de presă.

El a afirmat că la Primăria Sibiu „lucrurile sunt perfect în regulă, nici măcar un caz nu s-a găsit greşit, lucrurile sunt perfect în regulă, în urma controlului făcut după alegerile locale de către Autoritatea Electorală Permanentă.

Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean Sibiu, Ioan Cindrea, dintre cei 92.000 de etnici germani plecaţi în ultimii 35 de ani din judeţ, conform statisticii sibiene, 84.000 încă figurează pe listele electorale, deşi nu au mai votat deloc în ultimii 22 ani. Liderul etnicilor germani din România nu confirmă însă că ar fi 84.000 de saşi care să figureze pe listele electorale şi să nu fi votat deloc după 1990, dar califică actuala legislaţie în materie ca fiind una „imperfectă”.

„Nu contează dacă au mai votat sau nu. Deci, este vorba de o legislaţie, care, aşa imperfectă cum este, trebuie doar citită. Listele electorale ale municipiului Sibiu sunt sută la sută în concordanţă cu legislaţia în vigoare, care, dacă este bună sau nu, trebuie să stabilească Parlamentul, nu Consiliul Judeţean”, a afirmat Klaus Iohannis.

Peste 92.000 de saşi din judeţul Sibiu au plecat definitiv în Germania, în ultimii 35 de ani, ceea ce înseamnă că acum au mai rămas mai puţin de 5% dintre saşii care au fost număraţi la ultimul recensământ de dinainte de 1990, au declarat joi, pentru AGERPRES, surse din cadrul Direcţiei Judeţene de Statistică. În prezent, în judeţul Sibiu ar mai trăi peste 4.100 etnici germani, conform rezultatelor provizorii ale Recensământului din 2011.

Preşedintele CJ Sibiu, Ioan Cindrea, copreşedinte al filialei USL şi preşedinte al PSD Sibiu, a declarat marţi că procentul înregistrat, de 36,64%, la referendum, are două explicaţii: căldura şi faptul că listele de alegători nu reflectă realitatea. „36,64% din populaţie a participat, restul a stat acasă, nu i-a interesat, probabil din cauză că a fost o zi foarte călduroasă şi au avut alte preocupări. Nu trebuie să neglijăm şi faptul că 84.000 de oameni trecuţi pe liste sunt de etnie germană, care au plecat după 1990. Sunt pe liste 370.000 de sibieni, doar 290.000 sunt activi şi merg la vot”, a susţinut Ioan Cindrea. AGERPRES