Primăria Sibiu este un exemplu, din punct de vedere al condiţiilor de muncă, pentru toate instituţiile publice din Sibiu, inclusiv pentru Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM), a declarat joi, primarul Klaus Iohannis, vizibil deranjat de concluziile unui proces-verbal întocmit de ITM potrivit căruia angajaţii din birourile de la mansarda primăriei nu au suficientă lumină.

„Acolo unde este biroul, la mansardă, este şi lumină şi tot ce trebuie. Am fost şi eu la ITM şi am văzut cum stau ei acolo. Dacă am face un control noi, i-am închide ieri, nu mâine. Avem lumină, căldură, mobilier nou, nu doar la primar, ci până la ultimul funcţionar. Să vii la primăria municipiului Sibiu şi să găseşti ceva de genul acesta, mi se pare jenant. Să te apuci să scrii în procesul verbal şi să te dai mare în faţa presei că ai găsit aşa ceva, haideţi să fim serioşi”, a declarat Iohannis.

Acesta recunoaşte că fostul sediu al primăriei, folosit acum doar pentru câteva birouri ale angajaţilor, necesită reparaţii, însă nu există fonduri ale municipalităţii. Cu toate acestea, Iohannis spune că primăria municipiului Sibiu poate fi exemplu pentru celelalte primării din judeţ, dar şi pentru celelalte instituţii publice, inclusiv ITM-ul. „Din punct de vedere al condiţiilor de muncă, primăria Sibiu este atât de mult deasupra celorlalte instituţii publice din Sibiu, încât nu trebuia să apară această discuţie. Am discutat de la început cu arhitecţii, să avem o clădire conform tuturor normelor”, a completat primarul sibian.

ITM Sibiu a controlat, în premieră, toate primăriile din judeţul Sibiu şi Consiliul Judeţean, constatând că nicio primărie nu respectă legea privind legislaţia muncii şi a securităţii angajaţilor. Primăria Sibiului şi Consiliul Judeţean au primit avertismente, iar la nivelul celor 64 de primării din judeţ, angajaţii ITM au dispus 683 de măsuri de remediere a deficienţelor constatate în domeniul relaţiilor de muncă. De asemenea, au fost aplicate 172 de sancţiuni contravenţionale, din care 164 de avertismente şi opt amenzi în valoare totală de 16.100 lei. Cea mai mare amendă, de 10.000 de lei, a fost data primăriei din Jina. La cinci primării din judeţ – Gura Râului, Porumbacu de Sus, Altana, Vurpar şi Axente Sever – au fost aplicate amenzi pentru angajarea, la negru, de angajaţi asistenţi sociali. AGERPRES