iohannis_klaus_mare.jpgPrim-vicepreşedintele Partidului Naţional Liberal (PNL), cel care conduce comisia pentru regionalizare din acest partid, Klaus Iohannis, a declarat joi, că liberalii „nu se grăbesc cu regionalizarea”, pentru că „aproape sigur că nu o facem anul acesta”.

Întrebat fiind dacă este de acord cu declaraţia premierului Victor Ponta, care a spus în urmă cu o săptămână, la Sibiu, că ia în calcul ca regionalizarea să o facă anul viitor, prim-vicepreşedintele liberal a spus că „toată lumea e de acord că e mai bună o regionalizare cu cap, decât una pripită”. „Şi în situaţia în care am ajuns, cu cvorumul la Referendum, cam toată lumea între timp vede Referendumul de modificare a Constituţiei organizat spre a doua parte a anului viitor. Şi atunci sigur este mai mult timp pentru pregătirea regionalizării. (…) dacă nu facem în acest an regionalizarea şi aproape sigur că nu o facem, îşi pierde urgenţa şi o pierde de tot (…). Nu avem motive să ne grăbim, fiindcă nu avem motive să ne grăbim acum”, a spus Iohannis.

Acesta a afirmat că România nu riscă să piardă fonduri europene dacă nu face regionalizarea anul acesta. „Nu există un risc real, nu văd acest risc ca fiind unul real. România are regiunile de dezvoltare care au atras fondurile şi până acum. Şi dacă stăm să ne uităm unde s-au consumat fondurile europene şi unde nu, la regiunile de dezvoltare stăm foarte bine. Restul mai are de lucru. Aceste agenţii de dezvoltare pot continua gestionarea fondurilor europene, ca şi până acum. Nu e nicio problemă” , a completat prim-vicepreşedintele PNL.

Klaus Iohannis nu crede că regionalizarea trebuie făcută neapărat după modelul actualelor Agenţii de Dezvoltare Regională (ADR). „Nu neapărat, însă dacă nu facem în acest an regionalizarea şi aproape sigur că nu o facem, îşi pierde urgenţa şi o pierde de tot, fiindcă dacă actualele ADR-uri vor prelua gestionarea fondurilor europene, acest lucru va trebui să rămână în acea formă până prin 2022, dacă luăm varianta de n plus doi, rata bugetară plus doi ani. Şi atunci avem timp până în 2022, să tot lucrăm la regiuni şi să le formăm, să le reformulăm, în ce priveşte fondurile europene” , a arătat Klaus Iohannis.
AGERPRES