Preşedintele Klaus Iohannis le-a transmis membrilor noului Guvern că trebuie să depună eforturi ca lucrurile să revină la normal, deoarece cetăţenii aşteaptă o direcţie clară.

Vă începeţi, iată, mandatul sub auspicii dintre cele mai nefavorabile. Aveţi o misiune dificilă, va trebui să convingeţi, plecând cu un capital de încredere redus, generat în primul rând de erorile politice şi administrative făcute de precedentele două Cabinete. Preluaţi, aşadar, din start şi factura eşecului celor două Guverne anterioare, propuse tot de această majoritate, şi aveţi, cu atât mai mult, obligaţia să depuneţi toate eforturile pentru ca lucrurile să revină pe făgaşul normal„, a spus şeful statului, la Palatul Cotroceni, după ce miniştrii Cabinetului Dăncilă au depus jurământul de învestitură.

El a susţinut că s-a irosit prea mult timp şi s-au ratat numeroase oportunităţi, deoarece promisiunile din campania electorală privind creşterea prosperităţii cetăţenilor şi servirea binelui comun au fost ignorate de la început. „Este o situaţie care a generat numeroase efecte negative în economie şi societate, iar lucrurile trebuie îndreptate urgent”, a afirmat şeful statului.

Preşedintele Iohannis a adăugat că în domeniul politicii fiscale schimbările anunţate şi operate au bulversat populaţia şi mediul de afaceri. „În loc să fie simplificate lucrurile, iar veniturile salariaţilor să fie majorate, ne confruntăm cu incertitudini care riscă să degenereze în instabilitate financiară şi dezechilibre economice majore. În locul promisiunilor de creştere a salariilor, mulţi angajaţi reclamă astăzi că, de fapt, salariile lor vor scădea”, a declarat el.

Klaus Iohannis a punctat că este nevoie de coerenţă la nivelul societăţii în anul în care România celebrează Centenarul Marii Uniri. „2018 este anul în care celebrăm Centenarul României moderne şi un moment unic în existenţa naţiunii române. Este nevoie de solidaritate, de unitate, de coerenţă la nivelul societăţii, nu doar pentru a marca aşa cum se cuvine împlinirea celor 100 de ani de la Marea Unire, ci pentru a trasa, în primul rând, direcţiile României viitoare. Nu avem, până astăzi, proiecte majore care să reunească principalii actori din societate. Avem, în schimb, mari aşteptări din partea românilor. Cetăţenii aşteaptă o direcţie clară, neechivocă, în acord cu năzuinţele de întărire a statului de drept, de eliberare a instituţiilor de sub ameninţarea corupţiei. Oamenii îşi doresc prosperitate într-o ţară în care politicienii respectă cetăţenii, o ţară care ştie ce vrea şi încotro se îndreaptă. Sunt lucruri pe care puterea politică de după alegerile din decembrie 2016 nu a vrut sau nu a fost capabilă să le livreze până acum. Este responsabilitatea dumneavoastră să o faceţi”, a conchis preşedintele Iohannis. AGERPRES