Klaus Iohannis: “Bugetul Sibiului creste si in perioada de criza”

johannis_klaus_.jpgBugetul local al municipiului Sibiu inregistreaza o crestere cu 3,4 la suta fata de anul trecut, desi orasul este afectat de criza economica, in conditiile in care tot mai multe firme mari dau faliment, a declarat joi, in cadrul unei conferinte de presa, primarul Klaus Iohannis.

Din datele centralizate privind primele opt luni ale anului, rezulta ca veniturile totale la bugetul local au crescut fata de aceeasi perioada a anului trecut cu 3,4%, mai exact de la 190.167.374 lei la 196.626.748 lei.

O crestere mai mica, dar totusi notabila, este inregistrata de Directia Fiscala in privinta veniturilor din taxele si impozitele platite de persoanele fizice si juridice. Raportate la aceeasi perioada, acestea au crescut de la aproximativ 49.000.000 la putin peste 50.000.000 de lei, adica o crestere de aproape 3%.

“Explicatia bugetului inca “pe plus” vine din faptul ca Sibiul culege roadele anilor anteriori, cand au fost construite multe locuinte si numeroase firme si-au deschis un punct de lucru sau au construit cladiri comerciale. Acestia sunt factorii care sustin cresterea bugetului, avand in vedere ca nici taxele si impozitele pentru persoanele fizice nu au fost majorate din anul 2006″, a explicat Klaus Iohannis. Din anul 2000 pana in 2008, bugetul local al Sibiului a crescut de peste 17 ori si tocmai acest lucru a amortizat scaderea de anul acesta. “Efectiv bugetul local nu a mai avut cresterea spectaculoasa din anii anteriori, mentinandu-se in acelasi timp peste nivelul celui mai bun an – 2008”, a conchis primarul Klaus Iohannis.

Municipalitatea sibiana va imprumuta, la inceputul anului 2010, 10 milioane de euro de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), pentru ca in acest an BERD nu mai are capacitatea de a finanta si acest credit, din cauza prea multor credite acordate in 2009, un an puternic afectat de criza economica, a anuntat, joi, intr-o conferinta de presa, primarul Klaus Johannis.

“Eu mi-as fi dorit sa luam acest credit in acest an, dar nu cred ca este posibil fiindca BERD a dat considerabil mai multe credite in 2009 decat in 2008. Dar la inceputul lui 2010, daca obtinem aprobarile necesare de la Ministerul Finantelor, atunci am putea lua acest credit. Vom lua tot 10 milioane de euro, desi nevoile ar fi mai mari, dar capacitatea noastra de rambursare se incadreaza in acesti bani “, a precizat Johannis. Municipalitatea negociaza cu reprezentantii BERD un imprumut de 10 milioane de euro, bani pe care primarul Klaus Iohannis vrea sa ii investeasca in lucrari de infrastructura in municipiul Sibiu.

In prezent, primaria din Sibiu are contractate alte cinci credite, din care trei de la BERD si doua de la Dexia Kommunal Credit. Municipalitatea a luat un credit in valoare de 15 milioane de euro de la BERD contractat in anul 2005 pentru reabilitarea strazilor, pietelor si a iluminatului public in centrul istoric, un credit in valoare de 10 milioane de euro de la BERD contractat in 2006 pentru reabilitarea unor strazi din cartierele sibiene si unul in valoare de 10.500.000 lei de la BRD contractat in anul 2006 pentru construire locuinte.

De la Dexia Kommunal Credit, primaria a luat un credit in valoare de 70 milioane de lei, contractat in anul 2007, pentru modernizarea Aeroportului International Sibiu si unul de 20 de milioane de lei, contractat in anul 2008, tot pentru modernizarea Aeroportului International Sibiu. Cele mai mari imprumuturi ale primariei au inceput in 2006 la Sibiu, cand au inceput pregatirile pentru a deveni Capitala Culturala a Europei in 2007.


Autoritatea municipala trebuia sa initieze lucrari ample de renovare, inclusiv restaurarea fatadelor vechilor cladiri, inclusiv cele din Piata Garii, principala poarta de intrare a orasului, unde turistii isi fac o prima impresie despre Sibiu. Printre alte lucrari edilitare, era nevoie de refacerea canalizarii pe aproximativ 36 dintre strazile orasului. Toate acestea constituiau o cheltuiala prea mare, pe care municipalitatea nu putea sa o finanteze de una singura. Imprumutul BERD a ajutat Sibiul sa achizitioneze 30 de autobuze, sa inlocuiasca 60 la suta din parcul auto si sa imbunatateasca conditiile de transport pentru localnici si pentru afluxul de vizitatori asteptat in 2007.


Pe langa aceasta, au fost atrase fonduri in valoare de 425.000 euro de la guvernele Austriei si Statelor Unite. Aceste fonduri au fost utilizate pentru sprijinirea municipalitatii in organizarea licitatiilor pentru acoperirea costului angajarii de consultanti care sa supervizeze lucrarile de reabilitare a orasului si de transformare in societate pe actiuni a companiei de transport public din Sibiu. Un imprumut BERD anterior, garantat de municipalitatea Sibiu, a contribuit la reabilitarea sistemului de canalizare pentru peste 170.000 de locuitori din municipiu. Acest imprumut a fost completat de un fond nerambursabil in valoare de 25,6 milioane euro, acordat in cadrul programului ISPA al Uniunii Europene. Finantarea mixta a contribuit la extinderea si reabilitarea retelei de canalizare, reabilitarea statiei de tratare a apei potabile, precum si la contorizarea si monitorizarea retelei de distributie a apei.