Kelemen Hunor: “Nu este nevoie ca regiunile de dezvoltare să aibă atribuţii administrative”

kelemen hunor.jpgRegiunile de dezvoltare trebuie regândite din punct de vedere economic şi al judeţelor din care sunt formate, dar nu este nevoie ca aceste structuri să aibă şi competenţe administrative, care ar duce la o încărcare a nivelului birocratic şi la costuri suplimentare pentru cetăţeni, a declarat, duminică, la Deva, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor.

Liderul UDMR a spus că Uniunea militează pentru o regândire a regiunilor de dezvoltare, în 12-14 entităţi, apreciind că actuala împărţire teritorială a dus la creşterea diferenţelor între judeţe, din punct de vedere economic.

“Noi considerăm că structura geografică, teritorială, a României, nu necesită încă un nivel administrativ între judeţe şi Guvernul României. Considerăm că regiunile de dezvoltare economică trebuie regândite, redesenate, dar nu e nevoie să dăm atribuţii administrative, nu este nevoie să creştem nivelul birocratic în România. Nu este nevoie să aducem deciziile, foarte importante pentru fiecare cetăţean, la o distanţă mult prea mare de fiecare om”, a spus preşedintele UDMR.

El a arătat că mutarea unor structuri administrative în capitalele regiunilor de dezvoltare va fi în dezavantajul cetăţenilor, care ar avea nevoie de mai mult timp pentru a-şi rezolva anumite probleme care ţin de instituţiile statului. “Nu e nevoie să aducem direcţiile judeţene la nivel regional, să punem oamenii să meargă trei, patru, cinci ore până la centrul regional pentru a rezolva o problemă. (…) Nu trebuie să scoatem din buzunarul oamenilor bani în plus pentru regiunile administrative”, a explicat liderul UDMR.

În opinia sa, procesul de reorganizare teritorială a României ar trebui aprobat de cetăţeni printr-un referendum, menţionând că limitele teritoriale nu pot fi modificate fără consultarea populaţiei. “România are câteva obligaţii internaţionale, semnate, care au intrat în dreptul nostru intern. E vorba Carta autonomiei locale şi de Convenţia cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale, şi acolo sunt prevederi foarte clare că nu poţi să schimbi limitele administrativ-teritoriale fără să nu consulţi, în prealabil, populaţia. Noi credem că dacă, într-adevăr, politica este pentru contribuabil, pentru om, pentru cetăţean – şi noi credem că doar pentru ei există politica – atunci nu trebuie să fugi de ei. Trebuie să mergi să-i întrebi ce cred despre dezvoltarea regională, despre reorganizarea regiunilor economice, şi noi credem că, din acest punct de vedere, referendumul este o instituţie şi o procedură absolut democratică şi normală”, a adăugat Kelemen Hunor. AGERPRES