Jumătate dintre primarii tulceni refuză să mai plătească taxele pentru actualizarea planurilor urbanistice generale

Aproape jumătate dintre primarii din judeţul Tulcea refuză să plătească taxele percepute de unele instituţii ale statului şi furnizori de utilităţi publice pentru avizarea planurilor urbanistice generale (PUG) ale unităţilor administrativ-teritoriale, susţinând că acestea sunt gratuite, conform legii.

Primarul comunei Luncaviţa, Ştefan Ilie, care este preşedintele filialei tulcene a Asociaţiei Comunelor din România (ACoR), a declarat marţi că, în timpul demersului iniţiat pentru actualizarea PUG al localităţii, Enel Distribuţie Dobrogea şi Direcţia de Sănătate Publică au solicitat taxe de 200 de lei, respectiv 48.000 de lei pentru emiterea avizelor necesare.

“Aş putea plăti taxa percepută de Direcţia de Sănătate Publică, dar este vorba despre un principiu. În condiţiile în care alte instituţii şi societăţi nu au solicitat taxe pentru emiterea avizelor, Curtea de Conturi s-ar putea autosesiza şi ar declara ilegală plata acestor două taxe”, a afirmat Ştefan Ilie.

El a spus că în prezent continuă discuţiile pentru ca cele două taxe să nu fie plătite, în condiţiile în care, conform Legii nr 350/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismului, în avizarea PUG-urilor sunt implicate şi alte instituţii care nu percep taxe pentru emiterea avizelor, printre acestea aflându-se Transgaz, Transelectrica, Romtelecom, Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Ministerul Apărării Naţionale.

“Dacă ne vom considera în continuare nedreptăţiţi şi forţaţi să achităm tarife pe care le considerăm nelegale şi care afectează bugetul public şi, implicit, pe cel al cetăţenilor comunei Luncaviţa, vom trece la acţionarea în justiţie a celor două instituţii”, a precizat Ştefan Ilie.
Potrivit acestuia, într-o situaţie similară se află alte aproape 25 de unităţi administrativ-teritoriale din judeţ, printre care comunele Jijila, Niculiţel şi Văcăreni.

PUG-urile unităţilor administrativ-teritoriale trebuie actualizate o dată la 10 ani, valabilitatea acestora putând fi prelungită de două ori. În lipsa unor PUG-uri, primăriile comunelor şi oraşelor nu pot emite autorizaţii pentru investiţii. AGERPRES