Aproape jumatate din scolile si spitalele din sectorul 1 al Capitalei vor intra intr-un program de consolidare, a anuntat primarul sectorului 1, Andrei Chiliman (foto), care a invocat un studiu seismic potrivit caruia patru din zece scoli s-ar prabusi la primul cutremur de magnitudine mai mare.
„Aproape 40% din cele 102 unitati scolare de pe raza sectorului 1 – desi frumos zugravite de fosta administratie – ascund o problema majora: sunt vulnerabile in caz de cutremur. Potrivit unui studiu seismic, pe care l-am comandat inca de la preluarea mandatului, pentru toate imobilele din sectorul 1, in jur de 42 de scoli, opt spitale si alte imobile care gazduiesc obiective sociale s-ar prabusi la un seism de o magnitudine mai mare”, a spus primarul Andrei Chiliman.

Potrivit edilului de sector, sumele de care a dispus fosta administratie a sectorului 1 pentru lucrari in scoli, au fost distribuite nechibzuit si „pe interese”. „Investitiile facute de primarie in scoli au vizat mai mult fatadele si alte tipuri de lucrari. Nimeni nu a luat in considerare riscul la care sunt supusi zilnic elevii si profesorii din aceste unitati scolare. Stie cineva cand se va produce un cutremur? Poate cineva sa-si asume un asemenea risc? Noi nu putem. De aceea, in vara aceasta, vor incepe lucrari de consolidare a scolilor si spitalelor de pe raza sectorului 1”, a spus edilul sectorului 1.

Potrivit lui Andrei Chiliman, primaria a gasit mai multe surse de finantare a acestor lucrari (creditul obtinut de municipalitate de la Banca Europeana de Investitii, surse locale, credit de la Banca Mondiala), care vor incepe in aceasta vara. In prima etapa, vor fi declansate lucrarile de consolidare in 19 unitati scolare si in opt unitati sanitare. Primarul sectorului 1 a mai spus ca, in afara lucrarilor de consolidare, bugetul local va finanta, vara aceasta, montarea centralelor termice in scoli, dar si „un fond special” pentru a recompensa elevii cu rezultate.